De besmettingen stijgen opnieuw, nu al voor de derde dag op rij. In ons land is er algemeen een stijging van 8 procent, maar er zijn grote regionale verschillen. "Vooral in Vlaanderen stijgen de cijfers.

De besmettingen stijgen met 13 procent daar, in Wallonië is dat 4 procent. De R-waarde flirt al enkele dagen met 1", zegt viroloog Steven Van Gucht. Het hoogste aantal nieuwe gevallen is terug te vinden in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

En ook met de ziekenhuisopnames gaat het niet de goede kant uit. De algemene cijfers dalen nog licht, maar ook hier zijn er grote regionale verschillen.

"In Henegouwen, Luik, Luxemburg en Oost-Vlaanderen dalen de cijfers nog, in de andere provincies stijgen de opnames. In Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen gaat het bijvoorbeeld over 2 procent, in Antwerpen zelfs over 17 procent."

"De komende dagen worden cruciaal om de trend te keren. Consistent de bestaande maatregelen volgen, kan voldoende zijn.

Blijf zoveel mogelijk thuis, beperk je contacten, werk zoveel mogelijk thuis en als dat niet gaat, hou afstand van je collega's, zeker tijdens pauzes of tijdens de lunch." (VRTNWS)