Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Virtual reality spel maakt Molse jongeren bewust van ‘gezien worden in het verkeer’

Mol

Het gemeentebestuur Mol wil jongeren bewust maken van de gevaren van slechte zichtbaarheid in het verkeer. Om jongeren te sensibiliseren, werkte de dienst jeugd en sport samen met het verkeerseducatief centrum het project zichtbaarheid uit.

Aan de hand van verschillende activiteiten ervaren jongeren zelf het belang van ‘gezien worden in het verkeer’. Een van de activiteiten maakt gebruik van virtual reality brillen. Dit najaar nemen in totaal 700 leerlingen uit alle Molse secundaire scholen deel aan deze preventiecampagne.

Vanaf de herfst verhoogt het aantal ongevallen met zachte weggebruikers in de ochtend- en avondspits. Deze stijging is te verklaren door de korter wordende dagen, waardoor voetgangers en fietsers vaker bij schemerlicht of in het donker op pad zijn, en dit in combinatie met druk autoverkeer. De verminderde zichtbaarheid vergroot het risico dat kwetsbare weggebruikers worden aangereden.

Ongevallen met jongere voetgangers en fietsers

Dit patroon zien we ook bij ongevallen met jongere voetgangers en fietsers (van 10 tot 18 jaar). Daarom organiseert de dienst jeugd en sport in samenwerking met het verkeerseducatief centrum het project zichtbaarheid. Doelgroep zijn leerlingen uit het 3e middelbaar. Speciaal voor hen werd door een externe firma een spel met virtual reality brillen uitgewerkt.

Virtual reality spel

Tijdens het virtual reality spel moeten de jongeren zoveel mogelijk andere weggebruikers in het donker proberen te detecteren: sommige weggebruikers dragen fluokleuren of reflecterende kledij en hebben fietsverlichting, anderen vallen totaal niet op in het verkeer. Op het einde van het spel krijgen ze een score. Achteraf wordt het resultaat besproken.

Deelnemende scholen

Alle Molse secundaire scholen van de KSOM (Katholiek Secundair Onderwijs Mol), Het Spoor en Gibbo Galbergen nemen deel aan dit project.

Na deze preventiecampagne zal de politiezone Balen-Dessel-Mol gericht controles uitvoeren op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd.

VR Mol

VR Mol

Mol

Deel dit artikel