De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft het afgelopen jaar aan de Ouden Hofberg in Poederlee een vispassage op de Aa aangelegd. Sinds vandaag stroomt er water door de passage. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren was er tot vandaag een damwand aanwezig om het water van de Aa tegen te houden. De eerste platen van de dam werden vanmiddag verwijderd.

Dankzij de vispassage kunnen vissen opnieuw stroomopwaarts zwemmen langs de stuw en hun paaiplaatsen bereiken. In totaal komen er 4 vispassages op de Aa: in Lille, Kasterlee en Vorselaar.

VMM deed voor de uitvoering van de werken beroep op lokale ondernemer Willems uit Vorselaar. Die haalde zo'n 5.000m3 zand uit de bedding.

Nevengeul naast stuw aan de Ouden Hofberg

Ter hoogte van de stuw aan de Ouden Hofberg in Lille is er op de linkeroever een lange nevengeul van zo'n 300 meter uitgegraven langsheen een oude bedding van de Aa. Door de grote lengte van de nevengeul kan het verval op een natuurlijke wijze opgevangen worden en is het niet nodig om vistrappen te voorzien.

Voor de andere vispassages op de Aa worden er wel vistrappen aangelegd. Een vistrap is te vergelijken met een gewone trap. Er worden een aantal treden gebouwd van 10 cm waarover vissen wel stroomopwaarts kunnen zwemmen.

Rik Scholiers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM): "Nu worden de vissen in de Aa opgehouden door vier regelbare stuwen waardoor er geen vrije migratie mogelijk is.

De Aa is een belangrijke verbinding tussen de Kleine Nete en enkele ecologisch waardevolle bovenlopen zoals de Visbeek en de Bosbeek. Door de aanleg van de visdoorgangen krijgen zeldzame beekvissen als het bermpje, de rivierdonderpad, de kleine modderkruiper, de kopvoorn en de serpeling verdere herstelkansen."

Verbinding met slotgracht

"Samen met het bouwen van de vispassage is er ook een verbinding gemaakt met een oude slotgracht op de site 'Den Regendonck' vlakbij de Lichtaartsesteenweg', zegt een fiere Lilse schepen voor milieu Marc Herrygers (CD&V). "Daar stond tot 1536 het kasteel van de heren van Poederlee. Doordat er opwaarts geen verbinding wordt gemaakt, zal er slechts een beperkte stroming optreden in de gracht. De gracht is ook slechts gedeeltelijk uitgediept. Deze aantakking zal een ideale paaiplaats worden voor vissen."

Vispaaiplaats

Nico Paepen van Natuurpunt Lille: "Veruit het grootste deel van het gebied waarop de passage en vispaaiplaats werden aangelegd, is eigendom van Natuurpunt. We zijn blij met het project en hebben het dan ook op de voet opgevolgd.

Het brengt meer leven in Den Haert. In het najaar zullen nog tientallen bomen en struiken aangeplant worden. Op de publicatie van de archeologische opgravingen die met de werken gepaard gingen, is het wel nog even wachten." 

Op de foto's : medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Natuurpunt en van het gemeentebestuur van Lille tonen de nagelnieuwe visdoorgang op de Aa in Poederlee.

Foto's Guy Verellen / NNieuws.