Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vissers niet meer welkom in jachthaven Herentals: "Ambras tussen booteigenaars en vissers, N-VA-schepen blijft onmachtig"

Jachthaven Herentals

Vanaf 1 april geldt ook in de jachthaven van Herentals een verbod om te vissen zonder voorafgaandelijke vergunning van de burgemeester of zijn gemachtigde in de door het gemeentebestuur beheerde vijvers van de openbare ruimte.

Nu vermeldt de politiecodex onder artikel 149 nog een apart visreglement voor de jachthaven, maar dat artikel wordt geschrapt.  Het lokaal bestuur (N-VA - cd&v) hoopt met dit verbod een einde te maken aan de onenigheid tussen vissers en booteigenaars.   

De booteigenaars ondervonden wat schade aan hun vaartuigen van de vissers, en daardoor ontstond er een langdurige vete tussen beide groepen. Verzoeningspogingen konden het geschil niet oplossen.   De gemeenteraad heeft dinsdagavond het nieuwe havenreglement goedgekeurd, nu het beheer van de vzw Toerisme in handen van de stad is overgegaan. De belangrijkste wijziging daarin is dat het niet langer is toegestaan om te vissen in de jachthaven...

"Het wanbeleid en de onkunde van de verantwoordelijke N-VA-schepen Stefan Verraedt is de enige oorzaak van het conflict", zegt hobbyvisser Frans J. uit Herentals (56). 

 

"Stad vindt zelfs geen havenmeester, dat zegt genoeg"

'Die politieke gast heeft nooit voeling gehad met ons, vissers van het alleréérste uur. Al meer dan 30 jaar vissen we hier.  

Het stadsbestuur is er ook nog niet in geslaagd om een nieuwe havenmeester te vinden voor de jachthaven. De ingediende kandidaturen bleken niet te voldoen aan de voorwaarden, maar bovendien duiken daarbij juridische problemen op.

Het is trouwens niet een alleenstaand feit van Verraedt : ook de KMACH, de modelvliegclub aan Proostenbos,  moet weg van die 'schepen'.  Gewoon om wat bomen te planten, moeten onze vrienden van de succesvolle Koninklijke MACH club die meer dan 50 jaar daar hun hobby beoefenen, verdwijnen of verhuizen.   Wanbeleid, ja.  Kijk ook even naar de jarenlange perikelen van jeugdhuis Tiener 10R20 op de Grote Markt.   Dat zegt allemaal genoeg", besluit een verontwaardigde Frans, lokale visser.

Noordervaart 39, Herentals, België

Jachthaven Herentals

Deel dit artikel