Moeders die met putwater koken, vertonen significant hogere arseenwaarden in hun urine dan zij die voor drinkwater kiezen. Dat blijkt uit een door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) geleid gezondheidsonderzoek in de Kempense gemeenten Dessel, Mol en Retie.

De onderzoekers vermoeden dat de conclusies voor de hele Kempen en zelfs in zekere mate voor de rest van Vlaanderen gelden. Ze wijzen ook op een verband tussen arseen en de groei van baby's: vrouwen met een hoger arseengehalte blijken vaak baby's te krijgen die kleiner zijn dan verwacht.Het onderzoek in kwestie maakt deel uit van de 3xG-gezondheidsstudie (Gezondheid - Gemeenten - Geboorten) in opdracht van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) en werd uitgev oerd bij 301 moeders en hun baby's.

De oorspronkelijke urineanalyses dateren al van 2013, maar een extra bevraging wijst nu expliciet op de link tussen toxisch arseen en putwater. "Arseen zit van nature in de Kempische bodem", legt onderzoekster Nathalie Lambrechts uit. "We legden dan ook snel de link met het gebruik van grondwater uit een waterput."

Van de deelnemende gezinnen bleek 51 procent een waterput te hebben en 21 procent daarvan bleek putwater te gebruiken om te koken. Hun urine vertoonde hogere arseenwaarden. Ook wie de eigen moestuin besproeide met putwater, bleek meer arseen in de urine te hebben.

De onderzoekers wijzen op potentiële DNA-schade bij de moeders, die zich weliswaar vaak vanzelf herstelt, en op een verband met de groei van baby's.

Veertien Kempense gemeenten lanceren daarom een campagne die hun inwoners oproept om hun putwater te laten analyseren als ze het gebruiken om bijvoorbeeld te koken, de afwas te doen of te douchen. Ze kunnen daarvoor enkele vragen beantwoorden op www.wateruitjeput.be en vervolgens advies of een analyse verkrijgen.