U bent hier

VITO organiseert infovergadering na aardbeving bij geothermiecentrale

Mol
28.06.2019 - 23.25u
Door: Mark Jaspers

p vraag van het gemeentebestuur zal de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een publieke infovergadering houden voor de bewoners van Mol en Dessel. Daarmee wil de instelling antwoord bieden op de ongerustheid na een lichte aardbeving die veroorzaakt werd door de geothermiecentrale in Mol.

Zondag deed er zich nabij een injectieput van de diepegeothermiecentrale van VITO in Mol een aardbeving met een kracht van 2.1 op de schaal van Richter voor. Die beving was relatief licht, maar wel voelbaar voor inwoners van Dessel en Mol. Het incident is volgens VITO geen reden tot paniek, maar moet wel nauwkeurig opgevolgd worden.

Volgens de gemeentebesturen van Mol en Dessel heerst er wel ongerustheid bij de inwoners. Daarom werd er vrijdag een brief naar VITO gestuurd, met de vraag om zo snel mogelijk een publieke informatievergadering te organiseren. "Tijdens deze publieke vergadering verwachten we dat wetenschappers en beleids-verantwoordelijken van VITO in alle transparantie duidelijkheid verschaffen over wat er de afgelopen weken is gebeurd", klinkt het.

"Daarnaast vragen we dat VITO toelicht welke acties het de komende weken en maanden zal ondernemen om verdere risico's te onderzoeken en in te perken."
Daar gaat de instelling nu op in. Op donderdag 18 juli nodigt het de bewoners van Mol en Dessel uit: "Het publiek krijgt een toelichting over waarom onderzoek naar diepe geothermie nodig is, wat er al is gebeurd, wat het onderzoek van de opgetreden bevingen inhoudt en tot dan toe heeft geleerd en wat VITO in de toekomst kan doen".

In Mol bouwt VITO een centrale die energie genereert op basis van aardwarmte, door heet water uit kilometers diepe injectieputten naar boven te halen. De beving op zondag deed zich voor nabij injectieput MOL-GT-02.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto