Met 24,5 procent is Vlaams Belang opnieuw de grootste partij van Vlaanderen. N-VA volgt met 21,6 procent.

Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir.

In Wallonië klimt de PS opnieuw uit het dal: de Franstalige socialisten halen 24,9 procent.

Vlaams Belang scoort opnieuw beter dan bij de laatste verkiezingen uit 2019 (18,7 procent) en stijgt ook in vergelijking met de vorige peiling (23,6 procent), al valt die laatste verschuiving wel binnen de foutenmarge.

N-VA blijft de tweede partij met 21,6 procent van de stemmen. Dat resultaat is een lichte, niet-significante verbetering ten opzichte van de vorige peiling (21,2 procent), maar blijft een pak lager dan bij de verkiezingen van twee jaar geleden (25,5 procent).

Vooruit wordt de op twee na grootste partij. Ze scoort met 13,9 procent haar beste resultaat sinds de verkiezingen (10,8 procent), al is het verschil met december vorig jaar miniem. Toen haalden de Vlaamse socialisten 13,7 procent.

CD&V haalde in de vorige peiling 12,6 procent en zakt nu naar 10,7 procent.

Voor Open Vld is deze peiling de slechtste sinds de start van de regering-De Croo in oktober vorig jaar. De liberalen komen met 10,3 procent niet in de buurt van de 13,5 procent van twee jaar geleden, en doen ook slechter dan de 11,4 procent van de vorige peiling.

Ook federale coalitiepartner Groen daalt verder: vergeleken met het verkiezingsresultaat (9,8 procent) en de vorige peiling (9,6 procent) scoort ze met 8,4 procent opnieuw minder goed. (Bron HLN.be-VTM) Foto NNieuws.

Els Sterckx, Vlaams parlementslid en oppositieraadslid in Herentals :

'Het is al de 12e keer op rij dat Vlaams Belang de grootste is, toch blijft het maar een peiling. We moeten nog hard werken om er in 2024 echt een lap op te geven. Ik dank onze kiezers voor het vertrouwen en samen zorgen we voor de echte verandering.'