U bent hier

Vlaams Belang grote winnaar in nieuwe peiling, liberalen verliezen fors

Vlaanderen
13.12.2019 - 19.29u
Door: Herman Gezelle

In het geval er vandaag federale Kamerverkiezingen zouden zijn, dan zou Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen zijn. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir.

De extreemrechtse partij komt uit op 27,3 procent.

Grote verliezer in de peiling is Open VLD: de liberalen duiken onder de tien procent.

Vlaams Belang doet het beter dan ooit, blijkt uit deze peiling. De klim richting 30 procent is ongezien. Voor N-VA verandert er weinig: de partij strandt op een stabiele 22 procent.

Een ander verhaal is het bij Open VLD. De Vlaamse liberalen zijn de grootste verliezer in de peiling. Bij de jongste verkiezingen haalden ze nog 13,5 procent, nu zou dat 9,9 zijn. Volgens partijvoorzitter Gwendolyn Rutten heeft dat cijfer te maken met het huidige politieke landschap: Open VLD staat onder druk door de paars-groene onderhandelingen voor de federale formatie, er heerst een tweestrijd binnen de eigen partij.

Aan socialistische kant blijft SP.A redelijk stabiel, rond 9 procent. De partij moet procentpunten afgeven aan PVDA: die volgt op de voet met 8,4 procent.

CD&V en Groen blijven wel stabiel rond de 11 procent in vergelijking met de vorige peiling, maar de christendemocraten slagen er daarmee niet in het fikse verlies van op 26 mei goed te maken. (belga-hln)  

Els Sterckx : 'Blij met het resultaat, maar het is maar een peiling'

'We zijn erg blij met het resultaat, maar het is maar een peiling', zegt Els Sterckx, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid uit Herentals.  'We blijven met beide voeten op de gond, want pas als de kiezer effectief de kaarten mag schudden, wordt het belangrijk.  Je ziet, de Vlaming is het geruzie tussen en binnen de andere partijen beu.'   

Op de foto : VB-voorzitter Tom Van Grieken met Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Els Sterkcx uit Herentals / foto Johan Temmerman  archief Nnieuws.

imageMeer nieuws

Toneelstuk laat 60.000 Vlaamse leerlingen praten over pesten

Kempen regio | Vlaanderen 27.10.2020 - 10.59u movie (1) reading time1min

Theatermaker Arnaud Vandermeiren werkt aan een theaterstuk, spel en workshop 'Over Pesten'. Daarmee wil de acteur, vroeger zelf slachtoffer van pesterijen, de komende vijf jaar ruim 60.000 Vlaamse scholieren leren praten over pesten.

Vanaf september 2021 wil hij met het project naar middelbare scholen, jeugdbewegingen, culturele centra en de welzijnszorg trekken.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto