'Al meerdere jaren heerst er op het gehele Olense grondgebied een ware rattenplaag', zegt VB Olen.  'Hier is al veel over gezegd en geschreven, zowel in de pers als op sociale media.'

Gemeente laat bewoners aan hun lot over

'Het bestuur kan en moet meer doen dan zich te beperken tot het uitsturen van een rattenvanger op uitsluitend openbaar domein.

De burgemeester vraagt immers vaak aan Olenaars om een signaalkaart in te vullen om alzo ratten te signaleren, maar dit heeft weinig zin als men weet dat ratten doorgaans op privéterreinen aanwezig zijn en de gemeentelijke rattenvanger dan toch niet tussen kan of mag komen.

'Ratten? We pakken ze gewoon zelf'

'Vlaams Belang Olen lanceert volgende week een tweede initiatief. Daar het gemeentebestuur zich beperkt tot preventie en geenszins wilt tussenkomen in de rattenbestrijding op privéterreinen, zet het VB Olen een uitleensysteem voor rattenvallen op poten.

Olenaars die geconfronteerd worden met ratten in en rond hun woning, kunnen gratis een rattenval ontlenen voor een periode van vier weken. Reserveren kan via de Facebookpagina van de afdeling, of via een online reserveringstool (https://rentle.store/vlaamsbelangolen/shop).

Een medewerker van de partij zal de val dan komen leveren en, indien gewenst, hulp bieden bij het opstellen van de val.

Na vier weken wordt de val weer opgehaald, om zoveel mogelijk Olenaars de kans te bieden één van de 10 aangekochte vallen te ontlenen zonder daarvoor zelf financieel te moeten opdraaien.

Bij succes zullen er meer vallen worden aangekocht met de opbrengst van acties die de partij in Olen organiseert.

Onze burgemeester hoeft hiermee niet te vrezen dat hij zijn begroting onderuit haalt, 100 rattenvallen zou een kost van €1.500 met zich meebrengen. Een peulschil dus.

De partij wijst er overigens nog op dat in andere steden en gemeenten vaak wel een oplossing geboden wordt door het lokale bestuur voor ratten op privéterreinen.

Zo valt op de website van stad Geel te lezen dat de stedelijke rattenvanger ook actief is op privédomein dat grens aan een open gracht of erkende waterloop.' (pp)