U bent hier

Vlaams beschermingsmechanisme wordt opgetrokken tot 15% voor april

Kempen regio | Vlaanderen
28.03.2021 - 09.44u
Door: Lex Verellen

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het steunpercentage van het Vlaams beschermingsmechanisme voor april opgetrokken van 10 tot 15%. Wie verplicht gesloten blijft, zoals de horeca, kan een beroep doen op het beschermingsmechanisme.

Ook ondernemers met minstens 60% omzetverlies kunnen een beroep doen op de verhoogde bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Voor de niet-medische contactberoepen en de niet-essentiële winkels wordt gekeken naar de periode 1 april tot 25 april.

"De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar en heeft dus al lange tijd een enorme impact op onze economie. Verschillende ondernemingen zijn gesloten of lijden zwaar omzetverlies.

Door de duur van de crisis zitten ook veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maand april aangepast. Het steunpercentage wordt opgetrokken tot 15% van de omzet in april 2019.

Voor de niet-essentiële winkels gelden heel strenge maatregelen, ook zij kunnen een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme bij zware omzetverliezen." - Hilde Crevits

De strikte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zorgen ervoor dat veel ondernemers verplicht gesloten zijn of zwaar omzetverlies hebben. De horeca is sinds 19 oktober 2020 gesloten. Dat is ondertussen al meer dan 5 maanden.

Nu de niet-essentiële winkels streng beperkt worden en de contactberoepen opnieuw moeten sluiten, is extra bescherming noodzakelijk. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme aangepast. Op die manier krijgen de ondernemers bescherming als tussenkomst in de vaste kosten die blijven lopen.

Bescherming van 10 naar 15% en verhoogde maxima

Voor de maand april wordt het steunpercentage opgetrokken van 10 tot 15%. Dat betekent dat wie verplicht gesloten is, zoals de horeca, een bescherming krijgt van 15% van hun omzet in april 2019.

Voor de niet-medische contactberoepen wordt gekeken naar de verplichte sluitingsperiode van 1 april tot 25 april. De maximumbedragen worden ook opgetrokken.

Zo zullen ondernemingen met een tewerkstelling tot 9 werknemers maximaal 11.250 euro kunnen ontvangen, ondernemingen met 10 tot 49 werknemers maximaal 22.500 euro en ondernemingen met 50 werknemers of meer tot 60.000 euro.

Ook niet-essentiële winkels kunnen een beroep doen op bescherming

Daarnaast kunnen ook alle ondernemingen met zware omzetverliezen een beroep doen op de verhoogde bescherming van het Vlaams beschermingsmechanisme.

Voor niet-essentiële winkels die nu op afspraak moeten werken, wordt gekeken naar de periode van 1 april tot 25 april voor de berekening van het omzetverlies.

Ondertussen werd het afgelopen jaar al ruim 2 miljard euro steun uitbetaald aan ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil dat het maken van afspraken in niet-essentiële winkels zo eenvoudig mogelijk georganiseerd wordt zodat er geen bijkomende administratieve lasten zijn.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto