Vorige maand maakte een Vlaamse leerling de miljardste oefening op het online leerplatform Bingel. Bingel werd zeven jaar geleden gelanceerd door Uitgeverij VAN IN en brak snel door in het Vlaamse basisonderwijs. Meer dan 325 000 Vlaamse kinderen uit alle provincies en onderwijsnetten oefenen regelmatig op het leerplatform. Samen maken ze meer dan 500 000 oefeningen per dag.

Niet alleen leerlingen gebruiken Bingel intensief, ook twee op de drie leraren zijn actief gebruiker. Ze gebruiken het platform in alle fasen van het lesgeven: instructie geven, remediëren, plannen, evalueren... Het Vlaamse platform is intussen ook succesvol in Zweden en Finland gelanceerd. Waalse en Brusselse leerlingen oefenen op Wazzou, het Franstalige broertje van Bingel.

Dankzij dat intensieve gebruik kon VAN IN, de uitgeverij achter Bingel, vorige maand een belangrijke mijlpaal vieren: sinds de start van Bingel maakten leerlingen in totaal al één miljard individuele oefeningen op het platform.

"Wij zijn overtuigd van de mogelijkheden die digitalisering biedt om het onderwijs te versterken, de leerresultaten te verbeteren en de motivatie van kinderen te verhogen", zegt Winfried Mortelmans, CEO van Uitgeverij VAN IN. "Bingel is daar een uitstekend voorbeeld van. Dat we amper zeven jaar na de lancering al zo ver staan, maakt ons dan ook trots.

We zijn blij verrast dat de leerkrachten en de leerlingen het online oefenen zo snel omarmd hebben. Hiermee zijn we een van de koplopers in Europa. Het resultaat is dat Bingel vandaag niet meer weg te denken is uit het Vlaamse lager onderwijs. 'Bingelen' is zelfs een courant werkwoord geworden voor kinderen."

De school waar de 1 miljardste oefening gemaakt werd is de Gemeentelijke Basisschool De Vlieger in Kasterlee. Op 24 april brengt het Bingel-team een bezoekje aan die school. Alle leerlingen en leraars krijgen er Bingel Raket sleutelhangers en raket-ijsjes.

Over Bingel

Via Bingel kunnen leerlingen in het basisonderwijs op een veilige, motiverende en gepersonaliseerde manier leren en oefenen. Leraren en directies krijgen een duidelijk beeld van de leerwinst van de leerlingen en kunnen op basis van duidelijke dashboards gerichte acties ondernemen.

Begin dit jaar kende Bingel een belangrijke uitbreiding met Bingel Raket. Met die applicatie kan de leerkracht live volgen waar zijn of haar leerlingen mee bezig zijn en iedere leerling op zijn niveau begeleiden.

Het is een voorbeeld van een zogenaamd hybride leermiddel, waarbij VAN IN papier en digitaal lesmateriaal combineert. VAN IN verwacht dat onder meer deze app zal zorgen voor de definitieve doorbraak van de tablets of Chromebooks als leermiddel in de klas.

Enkele cijfers:

326 565 leerlingen tussen 6 en 12 jaar oefenen sinds september 2017 met Bingel80 procent van de Vlaamse scholen gebruikt Bingel.21 000 leerkrachten maken gebruik van Bingel.In 2018 werden al 18,765 miljoen oefenreeksen ofwel 150 miljoen individuele oefeningen gemaakt op Bingel.