De raad van bestuur van De Lijn heeft op maandag 31 mei 2021 groen licht gegeven om een raamovereenkomst voor 350 nieuwe elektrische bussen te publiceren.

Met een eerste golf van 60 e-bussen, die in de tweede helft van 2022 in de vloot zullen komen, wil De Lijn voldoende kennis en ervaring opdoen om in volgende fasen te kunnen opschalen.

'De inzet van e-bussen betekent voor De Lijn een nieuwe grote stap naar de vergroening en modernisering van de vloot, met als doel de luchtkwaliteit in Vlaanderen en de reiservaring van de klant te verbeteren', aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Sinds 2019 koopt De Lijn uitsluitend bussen aan met alternatieve aandrijving. Tot nu toe ging dat om hybride en e-hybride bussen die uitgerust zijn met de recentste filtertechnologie.

'Met deze aanbesteding gaan we nog een stap verder: e-bussen die dankzij batterijtechnologie volledig emissievrij rijden', aldus minister Peeters. 'De eerste 60 e-bussen komen in de vloot in het najaar van 2022. Op deze wijze is er voldoende tijd om de chauffeurs in de deelnemende stelplaatsen (Genk-Winterslag, Destelbergen bij Gent en Kortrijk) op te leiden en om de stelplaatsen aan te passen.

De volledige aanbesteding (350 e-bussen en hun laadinfrastructuur) bevindt zich in een prijsvork van 190 tot 230 miljoen euro.'

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: 'Om de klimaatdoelstellingen waar te maken, moeten we in Vlaanderen volop de kaart van duurzame verplaatsingen trekken.

We moeten werk maken van een vlotter, veiliger en milieuvriendelijker vervoersysteem. De vergroening van de vloot van De Lijn, met in eerste instantie een focus op de stadskernen, draagt bij tot deze doelstelling. Deze vergroeningsdoelstelling werd verankerd in het Vlaams Regeerakkoord én in de beheersovereenkomst van De Lijn.

Niet alleen zorgen deze e-bussen ervoor dat er geen stikstof of fijn stof uitgestoten wordt – wat de luchtkwaliteit ten goede komt – maar het wegnemen van de dieselmotor zorgt er ook voor dat deze bussen haast geruisloos door de stadskern en het stedelijk gebied rijden."'

Ann Schoubs, Directeur-generaal van De Lijn: 'De Lijn is vastberaden om tegen 2035 de volledige vloot emissievrij te maken. Deze eerste aanbesteding van e-bussen zal niet alleen een mooie bijdrage maken aan een beter milieu.

Ze is ook een belangrijke mijlpaal in de omvorming van De Lijn tot een meer performante openbare vervoerder die nog beter kan inspelen op de noden en verwachtingen van de reiziger.'

Concreet wil De Lijn 60 standaard e-bussen (met een lengte van 12 m) bestellen bij twee leveranciers, met de mogelijkheid om er nadien nog bij te bestellen in verschillende fasen.

Deze e-bussen moeten in de moeilijkste omstandigheden minstens 220 km kunnen afleggen zonder onderweg bij te laden. Bij het opstellen van de bestekken is ruime aandacht besteed aan klantvriendelijkheid, waarbij De Lijn veel suggesties van reizigersorganisaties heeft meegenomen in het bestek.

Het interieur zal dankzij zijn vloer met warme houtlook en ingelegde iconen, LED-verlichting en zetelbekleding in gerecycleerd imitatieleder een uitnodigend karakter hebben. 'Daarnaast moeten de e-bussen beschikken over een elektrische oprijplaat voor reizigers met rolstoel of kinderwagen', aldus minister Peeters. 'Toegankelijkheid staat centraal in mijn beleid.'

De opdracht wordt eerstdaags gepubliceerd.