U bent hier

Vlaams minister Peeters wil alle kruispunten maximaal conflictvrij

Kempen regio | Vlaanderen
16.09.2021 - 15.27u
Door: Herman Gezelle

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werkt volop aan meer verkeersveiligheid en wil dan ook alle kruispunten maximaal conflictvrij maken.

Van de 1.703 lichtengeregelde kruispunten in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is 88% van de kruispunten volledig of gedeeltelijk conflictvrij en/of voorzien van veiligheidsverhogende maatregelen.

Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken vandaag bekend in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement.

AWV heeft vandaag 1.703 verkeerslichten in beheer. Sinds 2016 hanteert AWV het 'Actieplan verkeerslichten' met twee doelstellingen: kruispunten maximaal conflictvrij maken en 'nooit voor niets voor rood'.

Tot nu toe was de doelstelling om jaarlijks gemiddeld zo'n 125 kruispunten per jaar om te vormen conform het Actieplan verkeerslichten.

Het resultaat op dit moment: 272 kruispunten zijn volledig conflictvrij (16%), 1226 kruispunten zijn gedeeltelijk conflictvrij en/of voorzien van veiligheidsverhogende maatregelen (72%) en 205 zijn niet conflictvrij (12%).

"Wanneer een kruispunt niet volledig conflictvrij kan gemaakt worden, omdat er bijvoorbeeld onvoldoende ruimte is, worden er uiteraard wel veiligheidsverhogende maatregelen genomen", benadrukt minister Peeters.

Denk maar aan fietsersgroen tegelijk beëindigen met voetgangersgroen en het voorzien van oranje-gele knipperlichten die steeds werken in de periode dat er fietsers en/of voetgangers aan het oversteken zijn.

In het kader van het Relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' werd dit jaar 13 miljoen euro extra voorzien om het actieplan verkeerslichten de komende jaren versneld uit te rollen.

"Met deze extra middelen zullen 74 lichtengeregelde kruispunten vanop de dynamische lijst van gevaarlijke punten worden aangepast conform het actieplan verkeerslichten.

Los hiervan zal dit actieplan ook kritisch geanalyseerd worden binnen de taskforce verkeersveiligheid, op zoek naar optimalisaties die de veiligheid van fietsers en voetgangers nog kunnen verhogen."

Dat minister Peeters verder wil inzetten op conflictvrije kruispunten, bewijst ook het nieuwe Verkeersveiligheidsplan.

Eén van de 37 maatregelen in dat plan: kruispunten waar actieve weggebruikers nooit gelijktijdig groen hebben met afslaand autoverkeer – 'conflictvrije kruispunten' - worden de norm.

Verkeersveiligheid primeert altijd op doorstroming. "Telkens wanneer een kruispunt wordt uitgerust met 'slimmere' verkeerslichten, streef ik ernaar om de verkeerslichtenregeling maximaal conflictvrij te ontwerpen", aldus minister Peeters.

"Op dit moment geven we prioriteit aan kruispunten die worden heringericht en locaties die voorkomen op de dynamische lijst gevaarlijke punten. We gaan nu ook analyseren of we deze prioriteiten behouden of ons eerder focussen op de niet-conflictvrije kruispunten.

Eens we dat bepaald hebben, kunnen we kijken naar mogelijke extra investeringen."  Foto Peter Vanderveken/Nnieuws archief.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto