Vanmiddag heeft Vlaams minister van Mobiliteit & Openbare Werken Lydia Peeters de 24 hours iLumen European Solar Challenge op gang gevlagd. Ondanks de uitbraak van het COVID-19 virus verschenen 11 zonnewagens aan de start van de enige zonnewagenrace van het jaar 2020.

Onder hen ook de Wereldkampioenen van het Belgische Agoria Solar Team, met onder meer professioneel racepiloot Bert Longin achter het stuur.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Ik ben zeer verheugd dat ik dat het startschot mag geven van de iLumen European Solar Challenge.

Het feit dat een Belgisch team hierin uitblinkt en ook zal deelnemen geeft mij goede hoop voor onderzoek en ontwikkeling naar innovatieve en duurzame mobiliteit. Ik wens alle deelnemers veel succes."

Leuk om te weten is dat alle teams overdag enkel gebruik mogen maken van zonne-energie en ’s nachts maximaal 2 keer gedurende één uur mogen stoppen om bij te laden.

Naast de rijvaardigheid van de piloten en de aerodynamica van de wagen is de gevolgde strategie één van de cruciale factoren die beslist over winst en verlies.

Volg de race via social media

Omwille van de COVID-19 maatregelen zal de iESC 2020 achter gesloten deuren plaatsvinden. Dit betekent dat alleen de deelnemende teams en genodigden op het circuit van Circuit Zolder worden toegelaten. De race kan wel worden gevolgd via de social mediakanalen van iESC (FacebookTwitterInstagram).

Einde race: zondag 20 september 2020 om 13u, aansluitend om 14u showparade en om 15u award ceremonie