Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits opende gisteravond officieel de nieuwe schoolgebouwen van het Sancta Maria Instituut in Kasterlee. Het gaat om een nieuwbouw die in twee fasen werd gerealiseerd.

Het eerste deel huisvest de burelen en een refter, het tweede deel omvat nieuwe klaslokalen, praktijklokalen, sanitair, een leraarskamer, een overdekte speelplaats en een nieuwe fietsenberging. Deze nieuwbouw werd gerealiseerd in het kader van het publiek-private scholenbouwprogramma 'Scholen van Morgen'.

Het gaat om een project van meer dan 2.500m² voor 370 leerlingen en een investering van 6,3 miljoen euro waarvan bijna 4,5 miljoen subsidies van de Vlaamse overheid.

Het Sancta Maria Instituut in Kasterlee is een van de vier projecten van het Katholiek Onderwijs Geel en Kasterlee die via het publiek-private scholenbouwprogramma 'Scholen van Morgen' worden gerealiseerd.

Het nieuwe gebouw samen met de speelplaats en de fietsenberging heeft een oppervlakte van ruim 2.500m². De nieuwbouw vervangt de helft van de bestaande gebouwen en werd rond de centraal gelegen speelplaats gebouwd.

De nieuwbouw bestaat uit burelen, een refter, nieuwe klaslokalen, praktijklokalen, sanitair en een leraarskamer. Ook de speelplaats en de fietsenberging werden onder handen genomen.

In de provincie Antwerpen werden ondertussen al 36 nieuwe moderne schoolbouwprojecten in het kader van de publiek-private samenwerking 'Scholen van Morgen' in gebruik genomen.

Samen met de reguliere schoolbouwprojecten betekent dit dat er in 67 van de 70 Antwerpse gemeenten al een nieuwe of vernieuwde school werd geopend. Op dit moment worden ook nog eens 8 nieuwe scholen gebouwd en zijn er nog 8 projecten in de ontwerpfase in de provincie Antwerpen.

Daarnaast werden in september nog eens 17 Antwerpse scholen geselecteerd in het kader van de nieuwe oproep voor publiek-private samenwerking. Met al deze inspanningen maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werk van een enorme inhaalbeweging om het schoolpatrimonium te vernieuwen en uit te breiden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw. Overal in Vlaanderen verrijzen nieuwe schoolprojecten. Met de publiek-private samenwerking 'Scholen van Morgen', de huursubsidies, de verlaging van de BTW op scholenbouw, de capaciteitsmiddelen, het budget voor reguliere scholenbouw en de nieuwe DBFM trekken we alle registers open.

Moderne schoolgebouwen geven de schoolteams, de leerkrachten en iedereen die bij de school betrokken is, een extra stimulans om elke dag opnieuw kansen te creëren en talenten te ontwikkelen.

Met deze nieuwbouw van ruim 2.500m² en een investering van 6,3 miljoen euro, waarvan bijna 4,5 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid, springt ook het Sancta Maria Instituut in Kasterlee mee op de kar." (pp)