U bent hier

Vlaams Radiokoor hit op Youtube: 7 miljoen views voor klassiek stuk Agnus Dei

Vlaanderen
13.10.2020 - 15.04u
Door: Mark Jaspers

Vandaag rondt een video van het Vlaams Radiokoor de kaap van 7 miljoen views op Youtube. Dat is ongezien voor een video van een koor in ons land dat zich toespitst op klassieke muziek.

Mensen over de hele wereld willen de opname van het live optreden gebruiken voor familiale gelegenheden. Het Vlaams Radiokoor krijgt ook veel positieve, persoonlijke en emotionele reacties. Ze zijn verrast door het grote succes, maar ook blij dat ze mensen troost kunnen bieden met hun werk.

De video die over de hele wereld viraal gaat is een live opname van een concert van het Vlaams Radiokoor in Flagey in mei 2015. Het koor zingt een werk van de Amerikaan Samuel Barber, een koorversie van zijn bekende Adagio for Strings.

Hij koos er een tekst uit de Bijbel over het Lam Gods bij. Het is een thema dat normaal gezien vaste prik is in elke mis, maar dat deze video nu ook zoveel kijkers lokt op Youtube, is een primeur voor een klassiek ensemble in ons land.

Klassiek concert gaat onverwacht viraal

In de eerste twee jaar bleef de video van de uitvoering vrijwel onopgemerkt. Sinds begin 2018 noteerde het Vlaams Radiokoor een flinke piek in de kijkcijfers.

Sindsdien bleef de video massaal bekeken, onder andere dankzij vele automatische aanbevelingen op Youtube. Begin dit jaar, toen de wereld in lockdown ging door het coronavirus, tekende zich een tweede opmerkelijke piek af.

Deze video is een van de weinige professionele opnames van het erg bekende en geliefde werk 'Agnus Dei' van Barber. Heel wat mensen die naar het stuk op zoek gaan, komen dus automatisch bij onze opname terecht.

We merken dat het grootste deel van de kijkers Amerikanen zijn, gevolgd door Fransen en Britten. Maar we krijgen reacties, mails en brieven van mensen over de hele wereld die vragen of ze ons stuk mogen gebruiken voor familiale aangelegenheden.

Het is duidelijk dat dit werk, en onze interpretatie ervan, veel emoties losmaakt bij de mensen. Muziek, en zeker klassieke muziek, heeft de kracht om troost te bieden in moeilijke tijden.  Véronique Bossaert, hoofd marketing en communicatie van het Vlaams Radiokoor

Ook populair in hedendaagse muziek

Opvallend: de video van het Vlaams Radiokoor bereikt jong en oud, man en vrouw. Al blijft een goeie 70% van de kijkers ouder dan 45. Het blijken vooral mannen (80%) te zijn die de video van het Vlaams Radiokoor bekijken.

Dat heeft misschien te maken met het feit dat het muziekstuk van Barber de soundtrack vormde van de Amerikaanse kaskraker Platoon. Die oorlogsfilm uit 1986 trok voornamelijk een mannelijk publiek.

Maar ook tieners en twintigers zouden het werk van Barber al moeten kennen. Jongerenidolen als Armin Van Buuren, Tiësto, Lucas & Steve en de groep Bastille brachten de afgelopen jaren hun versie van de compositie van Barber uit.

imageMeer nieuws

Inbraak bij Chiro Jong Leven in Nijlen

Nijlen regio 26.10.2020 - 08.53u

IOK-bouwgronden in Dennenstraat Geel

IOK-bouwgronden in Dennenstraat Geel
Geel 26.10.2020 - 06.49u

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u

Auto's weer over Grote Markt Turnhout

Turnhout regio 25.10.2020 - 19.20u

Herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 25.10.2020 - 18.59u

Geen fuif of eetfestijn, hoe groot is de corona-impact op de jeugdbeweging? "We gaan geen groepen failliet laten gaan"

Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 25.10.2020 - 08.35u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto