Vanaf 15 februari kunnen alle Vlaamse eerstelijnszorgverleners gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke  aangekondigd.

Eerder werden al 11.000 zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd, vooral huisartsen en thuisverpleegkundigen. Vanaf 15 februari zullen er nog zo'n 50.000 zorgverleners uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in hun eerstelijnszone. Het zijn de eerste vaccinaties die plaatsvinden in de vaccinatiecentra.

Eerst zal het zogenoemde frontliniepersoneel aan de beurt komen. Dat zijn zorgverleners die het meest fysiek contact hebben met hun patiënten.

Meer specifiek gaat het over:

- huisartsen
- thuisverpleegkundigen
- verzorgenden van de diensten voor gezinszorg
- bepaalde specialisten buiten de ziekenhuizen die fysiek contact hebben met hoogrisicopatiënten, namelijk specialisten in neus-keel-oorziekten, pneumologie & pediatrie
- tandartsen en mondhygiënisten
- het personeel van de vaccinatiecentra en de test- en triagecentra
- de medewerkers van de overheid en de lokale initiatieven die plaatsbezoeken doen bij besmette personen of in zorgvoorzieningen.

De gezondheidswerkers die een ander beroep uitoefenen komen later aan de beurt, maar de precieze timing daarvoor staat nog niet vast. Het gaat nog over zo'n 170.000 mensen. Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.

De volledige lijst kan je raadplegen op laatjevaccineren.be (VRTNWS)