De Vlaamse energieregulator Vreg adviseert om het amendement bij het ontwerpdecreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen, niet goed te keuren.

Bij Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) is te horen dat het decreet volgende week ongewijzigd ter stemming zal worden voorgelegd in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

De Vreg toont zich in het advies grote voorstander van de uitrol van de digitale meter, maar bij één van de amendementen heeft de regulator grote vragen.

In dat amendement wordt bepaald dat eigenaars van zonnepanelen nog tot vijftien jaar na ingebruikname van de zonnepanelen in het oude tarifiëringssysteem kunnen blijven, inclusief het behoud van een virtuele terugdraaiende teller.

Het gaat om het politiek meest gevoelige onderdeel van het ontwerp. Indien eigenaars van zonnepanelen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller zouden kunnen genieten, zou dat voor sommigen een forse verhoging van de factuur kunnen betekenen.

Voormalig Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) wilde daarom dat bezitters van zonnepanelen gedurende vijftien jaar het voordeel zouden kunnen blijven behouden.

Minister van Energie Lydia Peeters: "VREG creëert onrust bij eigenaars van zonnepanelen, net nu we die kunnen wegnemen"

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) is niet te spreken over het negatieve advies van de VREG voor de uitrol van de digitale elektriciteitsmeter. "Wat mij vooral vreemd voorkomt, is dat de VREG eerst wel voorstander was van de regeling voor de uitrol van de digitale meter zoals we ze hebben uitgewerkt.

"Ik hoop dat het Vlaams Parlement het decreet met de amendementen volgende week zal goedkeuren zoals we het in de commissie Energie hebben goedgekeurd", zegt Peeters in "De wereld vandaag". (VRTNWS)