Onderzoekers van het Instituut voor tropische geneeskunde, UZ Antwerpen en de Universiteit Antwerpen hebben een vaccin ontwikkeld en getest dat hiv onderdrukt. Het vaccin geneest de ziekte wel niet.

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het grootste probleem met de behandeling van seropositieven is dat de geneesmiddelencocktail die nu gebruikt wordt geen blijvend effect heeft. Als even gestopt wordt met de behandeling, dan komt het virus massaal terug.

Met deze nieuwe behandeling zou dat verleden tijd moeten zijn. Nieuw aan de behandeling is dat witte bloedcellen uit het lichaam van seropositieven worden gehaald en vervolgens “getraind” worden om het hiv-virus te herkennen en te helpen bestrijden aan de hand van het afweersysteem van de patiënt.

“Op dit ogenblik hebben we aangetoond dat we de virusgroei kunnen onderdrukken, maar we kunnen het virus nog niet uitroeien”, aldus viroloog Guido Vanham (UA). “We hebben wel al aangetoond dat het vaccin het afweersysteem activeert.”

Omdat het hiv-virus zich heel snel kan vervormen, is een echte genezing van hiv echter nog niet voor morgen. In België zijn zo'n 12.000 hiv-patiënten (cijfers Sensoa 2010). Wereldwijd zouden dat er zo'n 34 miljoen zijn. Het virus zou al zo'n 25 miljoen mensen gedood hebben in de laatste 30 jaar (cijfers Wereldgezondheidsorganisatie 2010).

Bron : Belga