De Vlaamse overheid verleende recent een vergunning aan de 8 windturbines van Ecopower. Hiermee volgt ze het gemeentebestuur niet die eerder ongunstig adviseerde. Het gemeentebestuur beraadt zich om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze beroepsmogelijkheid staat open voor elke burger of vereniging die stelt nadeel te ondervinden van de windturbines.

Het dossier handelt over de bouw en exploitatie door Ecopower van 8 windturbines in bossen van het SCK-CEN en Vito. Ecopower wenst deze turbines in twee rijen te bouwen ten zuiden van het kanaal Bocholt – Herentals, tussen Sas VI en Sas VII.

Ongunstig advies

De Vlaamse overheid legt de 2183 bezwaarschriften en vier petitielijsten met in totaal 1 422 handtekeningen naast zich neer. Ook het negatief advies van het gemeentebestuur werd niet weerhouden.

Beroep aantekenen?

Het gemeentebestuur beraadt zich nog over de te volgen strategie over het al dan niet aantekenen van beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Elke burger of vereniging die stelt nadelen te ondervinden van deze beslissing, heeft dezelfde mogelijkheid via het indienen van een verzoekschrift. Hiervoor geldt een termijn van 45 dagen, te beginnen na de dag dat de vergunning door Ecopower werd uitgehangen. De Raad van Vergunningsbetwistingen kan de beslissing alleen vernietigen of bevestigen. Bij een eventuele vernietiging volgt er opnieuw een beslissing ten gronde.