De Vlaamse regering maakt 7,5 miljoen euro vrij voor de versnelde verwijdering van asbest uit scholen. Dat hebben de Vlaamse ministers voor Onderwijs Hilde Crevits en Leefmilieu Joke Schauvliege (beiden CD&V) bekendgemaakt. "Pano" gaat volgende week dieper in op de problematiek van asbest in klaslokalen.

In Vlaanderen zijn er naar schatting 3,7 miljoen ton asbesthoudende materialen in omloop. Voor de scholen gaat het om zo'n 15.000 ton.

De Vlaamse regering engageerde zich eerder al om Vlaanderen "asbestvrij" te maken tegen 2040. Scholen, publieke overheidsgebouwen, residentiële gebouwen en de land- en tuinbouw komen eerst aan bod. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is de regisseur en maakt voor elke doelgroep een plan van aanpak op.

Voor het onderwijs is nu een budget van 7,5 miljoen euro extra voorzien om alle asbesthoudende materialen op school te verwijderen. Daarbij zal eerst een inventaris worden opgemaakt bij 300 scholen die zich vrijwillig hebben opgegeven.

Uit de eerste - voorlopige - resultaten blijkt dat er 20 dringende dossiers te zijn. Die scholen zullen als eerste worden aangepakt. De definitieve resultaten van de inventarisstudie worden tegen de zomer 2017 verwacht. Tegen 2017 wil OVAM een volledig afbouwplan voor asbest voor alle scholen in Vlaanderen en Brussel voorleggen.

Komende woensdag gaat het VRT-reportagemagazine "Pano" dieper in op de problematiek van asbest in schoolgebouwen. (vrt/belga)