U bent hier

Vlaamse regering neemt preventieve maatregelen voor alle sites met te veel PFOS of PFAS

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
19.06.2021 - 20.54u
Door: Herman Gezelle

De Vlaamse regering heeft de provinciegouverneurs en alle betrokken burgemeesters en schepenen een brief gestuurd waarin ze preventieve maatregelen aanraadt voor alle sites waar de normen voor giftige PFOS of PFAS mogelijk worden overschreden.

Het gaat onder meer om alle brandweeroefenterreinen en sites waar chemische branden hebben gewoed die met PFOS zijn bestreden.

Verharde terreinen op vervuilde sites worden best elke week nat schoongemaakt, luidt het advies.

Onverharde terreinen op de sites mogen niet toegankelijk zijn voor kinderen, zodat die daar niet kunnen komen spelen.

Buurtbewoners - zeker kinderen jonger dan 12 - in een straal van 100 meter moet worden afgeraden om groenten en fruit uit eigen tuin te consumeren. Hetzelfde geldt voor pluimvee, eieren en grondwater.

De zogenoemde no-regretmaatregelen komen in afwachting van meer onderzoeksresultaten over PFOS- of PFAS-verontreiniging op de vervuilde terreinen.

Daarvoor gaat de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM metingen uitvoeren.

In haar brief benadrukt de Vlaamse regering dat het gaat om voorzorgsmaatregelen en dat er geen reden is tot paniek of ongerustheid. (VRTNWS) Foto Nnieuws.

Ook in Neteland en de Kempen?

Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V):

'Ik kreeg gisteren inderdaad een brief van de Vlaamse overheid, ondertekend door de ministers Bart Somers, Zuhal Demir en Wouter Beke, met betrekking het onderzoek naar bodemvervuiling met PFOS en PFAS in Herentals.

Naar aanleiding van de bodemverontreiniging rondom de site van 3M in Zwijndrecht, staat het onderzoek naar PFOS en PFAS immers hoog op de agenda.

De Vlaamse Regering doet nu een beroep op de burgemeesters om informatie en meetgegevens te inventariseren over potentiële andere bronnen.

De burgemeesters ontvingen gisteren een lijst van terreinen waar mogelijks PFAS werd gebruikt.

Er blijken ook in Herentals toch verschillende sites geselecteerd als risico op verontreiniging.

Ik gaf alvast bij hoogdringendheid aan onze stadsdiensten de opdracht om deze lijsten te controleren, de gevraagde onderzoeken op te starten en desgevallend voorlopige voorzorgsmaatregelen voor te bereiden', aldus  burgemeester Mien Van Olmen.

Relevante artikels

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto