U bent hier

Vlaamse regering schuift VRT-topman Paul Lembrechts aan de kant; Leo Hellemans wordt interim-CEO

Vlaanderen
20.01.2020 - 16.16u
Door: Herman Gezelle

Leo Hellemans wordt interim-CEO van de VRT. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie op de VRT. Vanochtend raakte het nieuws bekend dat Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, ontslagen wordt.

Aanleiding voor dat ontslag is een conflict aan de top van de openbare omroep. Nog voor de zomer zou er een nieuwe gedelegeerd bestuurder moeten zijn. Hellemans wil intussen de nieuwe beheersovereenkomst zo goed mogelijk voorbereiden voor de volgende gedelegeerd bestuurder.

De beslissing om Paul Lembrechts te ontslaan volgt na enkele weken van conflict aan de top van de openbare omroep. Lembrechts vroeg het ontslag van zijn nummer twee, Peter Claes. Ook de rest van de directie - Lieven Vermaele (Financiën en operaties), Liesbet Vrieleman (Informatie), Stijn Lehaen (Technologie en Informatie) en Hans Cockx (HR) - schaarde zich eind december achter de vraag van Lembrechts.

Maar de raad van bestuur, onder leiding van Luc Van den Brande, weigerde Claes te ontslaan. Claes werd wel op non-actief gezet. Er werd nog een bemiddelaar aangesteld, maar die heeft het conflict niet kunnen oplossen.

Tijdens een persconferentie op de VRT werd aangekondigd dat voormalig gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans wordt aangesteld als interim-CEO. Paul Lembrechts "is er niet in geslaagd het vertrouwen te herstellen en had niet meer de geloofwaardigheid om de openbare omroep te leiden", stelde minister Dalle. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto