Door de aanhoudende droogte zakt het waterpeil op rivieren en kanalen, wat zijn invloed heeft op de binnenvaart. In Limburg en West-Vlaanderen nam de Vlaamse Waterweg al maatregelen, in de provincie Antwerpen wordt de situatie dag na dag opgevolgd.

Het is al weken erg droog en volgens de voorspellingen zal dat nog niet snel veranderen. Het waterpeil op de waterwegen zakt, op sommige plaatsen met gevolgen voor de scheepvaart. Daarom nam De Vlaamse Waterweg, het agentschap van de Vlaamse Overheid dat de waterwegen beheert, in Limburg en West-Vlaanderen al preventieve maatregelen.

In Limburg is het waterpeil van de Maas al drastisch gezakt. Aangezien die rivier het Albertkanaal en de Kempense kanalen bevloeit, nam de Vlaamse Waterweg woensdag de beslissing om de watertoevoer naar landbouw- en natuurgebieden te laten halveren en liggen de waterkrachtcentrales van Wijnegem, Olen en Kwaadmechelen stil.

Ook van de IJzer in West-Vlaanderen ligt het peil lager. Daar raadt de Vlaamse Waterweg scheepvaarders aan om traag genoeg te varen. Ook moeten schepen aan de sluizen soms tot een uur wachten om samen te kunnen doorvaren, om water te sparen.

Vorige week bleek al dat er niet genoeg water naar het kanaal Brussel-Charleroi stroomde. Ook daar worden de sluizen enkel gebruikt indien nodig en is de maximale diepgang van de schepen beperkt. Dat betekent dat ze niet te zwaar beladen mogen zijn.

In Antwerpen zijn er voorlopig nog geen problemen, omdat het daar vooral om getijderivieren gaat die niet zo hard te lijden hebben onder de droogte.