U bent hier

Vlaamse wegenbouwers willen snel overleg over veiligere wegenwerken

Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
25.01.2019 - 12.36u
Door: Herman Gezelle

Er moeten meer maatregelen komen om wegenwerkers te beschermen. Die extra maatregelen - en de kostprijs ervan - moeten ook worden opgenomen in de bestekken van de overheden die de opdrachten uitschrijven.

Dat zeggen de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Vlaamse wegenwerkers (Vlawebo) na een ongeval in de nacht van donderdag op vrijdag op de E313 nabij Geel, waarbij drie wegenwerkers zwaargewond raakten.

Volgens de bouwsector vindt 7 procent van de zware arbeidsongevallen in de bouwsector plaats bij de wegenbouw. Vaak met zware gevolgen, zoals bij het ongeval op de E313, waar een wagen inreed op een werfwagen.

De sector begrijpt dat wegenwerken vaak 's nachts plaatsvinden, om de hinder voor het doorgaand verkeer te beperken. Maar "hoewel vlot doorgaand verkeer van tel is, dient niet het minst de veiligheid van de wegenwerkers gegarandeerd te worden", voegen VCB en Vlawebo daar meteen aan toe.

Ze roepen op om een uniform veiligheidskader uit te werken, met aandacht voor een voldoende uitgebreide veiligheidszone, genoeg signalisatie en extra botsabsorbeerders. Agenten en mobiele trajectcontroles kunnen ervoor zorgen dat iedereen de signalisatie respecteert.

De sector heeft overigens zelf een nieuwe signalisatiemethode ontwikkeld, die "de arbeidsomstandigheden van de arbeiders verbetert, de veilige toegang tot de werf vereenvoudigt en tegelijkertijd de doorstroming van het verkeer bevordert", klinkt het.

Maar daar staat een kostprijs tegenover. "Om een dergelijk systeem uit te rollen over alle werven op autosnelwegen, is het van groot belang de bestekken van de aanbestedende overheden aan te passen", klinkt het. (Belga)

imageMeer nieuws

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2
Herentals | Kempen regio | Nationaal 21.09.2019 - 09.24u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 20.09.2019 - 16.19u

Honderdduizenden betogers wereldwijd op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.09.2019 - 15.00u

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee
Kasterlee 20.09.2019 - 14.32u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto