U bent hier

Vlaanderen investeert 11 miljoen euro in Kempense sportinfrastructuur

Grobbendonk | Kempen regio | Vlaanderen
23.02.2015 - 23.53u
Door: Herman Gezelle

In 2006 werd het Vlaams Sportinfrastructuurplan uitgewerkt. Dit plan voorziet in een investering van 225 miljoen €, verspreid over 40 jaar, voor 4 soorten nieuwe Vlaamse sportinfrastructuur (kunstgrasvelden, sporthallen, zwembaden en multifunctionele sportcentra). Ook de Kempen krijgt een ruim deel van de koek. Westerlo, Heist-Op-Den-Berg en Hoogstraten alleen al rijven samen 11 miljoen euro binnen.

Dat vernam Vlaams parlementslid Martine Taelman (Open Vld) in een antwoord op haar schriftelijke vraag.


Alternatieve financiering
Het Vlaams Sportinfrastructuurplan is een partnership tussen de Vlaamse overheid, de lokale besturen en private investeerders. Met het plan zou de Vlaamse regering d.m.v. alternatieve financiering 225 miljoen euro investeren in Vlaamse sportinfrastructuur. "Deze inhaalbeweging was nodig om de behoefte aan sportinfrastructuur terug te dringen met circa 35%", aldus Martine Taelman (Grobbendonk).

"Vlaanderen had te kampen met een flink verouderd sportaanbod." De Vlaamse overheid komt via subsidies aan lokale besturen tussen voor maximum 30% van de jaarlijkse beschikbaarheidsvergoedingen van de sportinfrastructuur.

De andere 70% betalen de investerende gemeentebesturen in jaarlijkse schijven terug aan een privé-investeerder, gespreid over 30 tot 40 jaar. "Dit bracht een mooie dynamiek op gang binnen Vlaamse gemeenten", stelt Taelman. "In begrotingsjaar 2014 vereffenden gemeenten die hier in meestapten in totaal 1.755.532 EUR aan de privé-partners. Een derde daarvan wordt gesubsidieerd door Vlaanderen".

Inhaalbeweging in sportinfrastructuur
Het plan voorzag om tegen 2014 een 60-tal kunstgrasvelden, een 40-tal eenvoudige sporthallen, enkele eenvoudige zwembaden en een tiental multifunctionele sportcentra te realiseren. Ondertussen werden 35 kunstgrasvelden, 9 eenvoudige sporthallen en 1 multifunctioneel sportcentrum binnen het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan gerealiseerd en in gebruik genomen. In de komende jaren komen daar normaliter nog 1 eenvoudig zwembad, 6 multifunctionele sportcentra en 29 kunstgrasvelden bij.


"Het zwembad van Westerlo en Heist-Op-Den-Berg zijn mooie realisaties binnen dit plan. De oplevering van de multifunctionele sporthal van Hoogstraten wordt medio 2016 verwacht. Deze gemeenten investeren elk tussen de 11 en 13,5 miljoen euro en krijgen telkens één derde terugbetaald door Vlaanderen, wat neerkomt op dik 11 miljoen euro.", geeft Martine Taelman aan.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto