De Vlaamse regering zal tot en met 2015 minstens 300 miljoen euro investeren in nieuwe of vernieuwde fietspaden. Het geld gaat naar 516 projecten uit het nieuwe meerjareninvesteringsprogramma, dat is voorgesteld door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Ruim de helft van de verplaatsingen van de Vlamingen blijft binnen de fietsbare afstand van vijf kilometer. En hoewel het fietsgebruik heel lichtjes stijgt (van 11,9 procent naar 12,7 procent) blijft er volgens minister Crevits een groot potentieel voor extra fietsverplaatsingen.

VRT

Om meer mensen op de fiets te krijgen, zijn veilige, comfortabele en goed op mekaar aansluitende fietspaden nodig. Daarom rolde de Vlaamse regering in 2010 voor het eerst een ambitieus meerjarenprogramma uit. Doel was om tegen het einde van de legislatuur 1.750 km fietspaden aan te leggen of te vernieuwen. Dat doel zal gehaald worden, onder meer dankzij de 100 miljoen euro aan investeringen per jaar.

Intussen ligt er een tweede meerjarenprogramma op tafel. Alles samen gaat het om 516 projecten, goed voor een investering van 300 miljoen euro. Er wordt niet alleen geïnvesteerd in nieuwe fietspaden en fietssnelwegen, maar ook in het wegwerken van ontbrekende schakels, bijvoorbeeld door de aanleg van fietsbruggen of tunnels.

Wat de fietssnelwegen betreft, wordt onder meer verder geïnvesteerd in de fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen. De bestaande fietssnelweg tussen Leuven en Brussel (langs de HST-lijn) wordt dan weer vervolledigd met een fietsersbrug over de Brusselse Ring. Er komt ook een nieuw fietspad langs de E40 tussen Leuven en Brussel.

Bron : VRT