U bent hier

Vlaming is tevreden over buurt en gemeente : Vorselaar aan kop

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Vorselaar
19.03.2018 - 10.43u
Door: Herman Gezelle

Vlamingen zijn doorgaans tevreden over hun buurt (79 pct.) en gemeente (76 pct). Dat blijkt uit de jaarlijkse gemeente- en stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen. Als inwoners klagen, is dat vooral over de staat van fiets- en voetpaden (zowat 50 pct ziet dit als een knelpunt).

De Vlaamse gemeente met de grootste groep tevreden inwoners is het Oost-Vlaamse De Pinte (90 pct), gevolgd door Vorselaar (89 pct).

Klik hier voor de resultaten van jouw gemeente.

Inwoners ergeren zich vooral aan onaangepaste snelheid van autobestuurders in hun buurt. Bijna de helft van de inwoners geeft aan last te hebben van snelheidsduivels, naast ergernis over verkeerslawaai (bij 28 pct) en sluipverkeer (27 pct stoort zich daaraan).

Drie kwart van de ondervraagde Vlamingen is opgetogen over he t groen in hun gemeente. Maar zwerfvuil is dan weer wel een buurtprobleem waar 4 op de 10 inwoners over klagen.

Ook verkeersveiligheid houdt de Vlaming wakker. Slechts 1 op de 2 inwoners vindt het veilig om te fietsen. En amper 1 op de 3 vindt het veilig voor kinderen om zich te verplaatsen met de fiets of te voet.

Van de ondervraagden geeft 59 pct dan ook aan dat de auto hun belangrijkste vervoermiddel is. 16 pct van de Vlamingen ziet de fiets als zijn belangrijkste vervoermiddel. En 16 pct kiest systematisch voor de bus.

Een op de vijf ondervraagde inwoners geeft aan binnen de 5 jaar te willen verhuizen. Een cijfer dat in de steden iets hoger ligt (1 op de 3). Maar dat heeft veel te maken met de levensfase (het cijfer ligt hoog in studentensteden) waarin de meeste inwoners zich bevinden en andere factoren zoals de subjectieve perceptie van de woonomgeving, sociodemografische factoren en de positie op de woningmarkt.

Er wonen dan ook meer mensen met betalingsmoeilijkheden in de steden (1 op de 6) dan in gemeenten (1 op de 10). Er worden in de steden bovendien meer kinderen in kansarme gezinnen geboren (22 pct ipv 13 pct in gemeenten). Ook het beschikbare inkomen is er lager en de werkloosheid is er merkelijk hoger (in centrumsteden ligt de werkloosheidsgraad 4 pct hoger).

Maar steden scoren wel een pak beter op het vlak van vrije tijd en cultuur. De participatiegraad voor culturele activiteiten en het aandeel inwoners dat sport is er hoger. Een ander verschil tussen inwoners van steden en inwoners van gemeenten is de openheid naar andere culturen. In 13 Vlaamse steden is de openheid ten opzichte van andere culturen toegenomen.

Twee op de drie Vlamingen vinden personen uit andere culturen sympathiek. Een kwart van de Vlamingen vindt dan weer dat er te veel mensen van andere culturen in zijn buurt of gemeente wonen, met een groot verschil tussen de gemeenten.

Waar die mening populair is, vindt tot 64 pct van de inwoners dat dit het geval is. In gemeenten waar niet veel mensen dat vinden, deelt slechts 5 pct van de inwoners die mening.

Het onveiligheidsgevoel in de steden is groter, maar het neemt wel af ten opzichte de voorgaande jaren. Vlamingen voelen zich, zo blijkt ook uit de rondvraag, vooral veilig in hun eigen buurt. Een kleine minderheid voelt zich ook in de eigen buurt niet op zijn gemak (4 pct voelt zich er onveilig of mijdt er bepaalde plekken).

De stadsmonitor verschijnt al voor de zesde keer en beschrijft de maatschappelijke ontwikkelingen in 13 Vlaamse steden. De indicatoren geven aan of de steden in een meer leefbare en duurzame richting evolueren. Het is de eerste keer dat het Agentschap Binnenlands Bestuur ook een gemeentemonitor uitbrengt, op basis van gegevens over inwoners bij 295 gemeenten.

De bevraging vond plaats bij 274.000 aangeschreven burgers tussen maart en april 2017 (39,1 pct respons). Bij de stadsmonitor worden meer dan 90.000 inwoners in 13 centrumsteden aangeschreven, met een respons van 36,3 pct. (belga)
Meer nieuws

Warmste Week gaat 100% coronaproof en schrapt evenementen

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 01.41u

K. Minderhout VV - VC Herentals 1-4 : 'Voorspoels 2 x bingo' - extra verslag

K. Minderhout VV - VC Herentals 1-4 : 'Voorspoels 2 x bingo' - extra verslag
Herentals | Kempen regio | Neteland 05.12.2021 - 18.12u

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Voetbaluitslagen Neteland Kempen
Kempen regio | Neteland 05.12.2021 - 17.59u

Plots 183 omikrongevallen in Denemarken, microbioloog Herman Goossens bezorgd over nieuwe variant

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 05.12.2021 - 14.41u

"Geen paniek" zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over nieuwe, erg besmettelijke coronavariant omikron

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 05.12.2021 - 12.24u

Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 05.12.2021 - 01.17u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto