Vliegen toekomstige drones zoals kwallen zwemmen? Als het van onderzoeker Leif Ristroph van de Universiteit van New York (NYU) afhangt alvast wel. "De manier waarop kwallen bewegen toepassen op een drone, maakt alles eigenlijk veel eenvoudiger."

Amerikaanse wetenschappers hebben een vliegende robot ontworpen die gebaseerd is op de manier waarop kwallen bewegen. Hun bevindingen staan in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface. De meeste huidige drones zijn gebaseerd op de manier waarop insecten in de lucht kunnen blijven, maar drones op basis van de beweging van kwallen zouden efficiënter en eenvoudiger zijn.

"Insecten kunnen eigenlijk met moeite in de lucht blijven", zegt Ristroph aan het Britse persagentschap Reuters. "Ze vliegen heel onstabiel en zijn erg gevoelig voor veranderingen in de luchtstromingen. De manier waarop kwallen bewegen is eigenlijk veel eenvoudiger."

Ristroph was naar eigen zeggen wel verbaasd dat de toepassing van de bewegingen van kwallen op drones zo vlot verliep. "De drone duwt de lucht omhoog om in de lucht te blijven. Een kwal doet hetzelfde met water."

Het onderzoek staat wel nog maar in de kinderschoenen. Er moeten nog erg lichte batterijen en camera's ontwikkeld worden die op het model kunnen worden gebouwd. Ristroph denkt aan toepassingen in de bewakingssector, maar ook aan wetenschappelijk onderzoek. (vrt)