Het is herfst/zomer en dus is het paddenstoelentijd. Op het kerkhof van Noorderwijk troffen arbeiders dinsdagmorgen een grote vliegenzwam aan met 12 cm doorsnee. De vliegenzwam werd vakkundig verwijderd.

Helaas is de Noorderwijkse vliegenzwam geen recordzwam. Hij stond onder de berkenboom aan het kinderkerkhof.

Vandaag sloot Natuurpunt ook een wedstrijd af waarbij foto's van de grootste vliegenzwam werden getoond.

't is heerlijke paddenstoelentijd en dus wandelen geblazen. 

 De grootste vliegenzwam van België is dit najaar gevonden in De Pinte in Oost-Vlaanderen. Ward Bogaerts uit Gent ontdekte in een oude tuin een vliegenzwam van niet minder dan 26,5 cm hoog.

In Wortel vond Jenny Torfs een paddenstoel met een diameter van een stevige 23 cm. De leukste vliegenzwam vond Olivia De Mey uit Antwerpen in een natuurgebied in Kalmthout. De vondsten van die kanjers passen in ‘De Grootste Vliegenzwam’, een campagne van Natuurpunt.

Begin september riep Natuurpunt, samen met Dimitri Leue en Froggy, gezinnen en scholen op om het bos in te trekken op zoek naar vliegenzwammen. Gewapend met een speciale meetlat en een fototoestel trokken honderden gezinnen en klassen het bos in. Maar liefst 794 deelnemers stuurden 1130 foto's in voor de wedstrijd. Olivia De Mey uit Antwerpen kwam het origineelst uit de hoek met haar compositie van een groep vliegenzwammen in een natuurgebied in Kalmthout.

“De vliegenzwam is de meest gekende en mooiste paddenstoel van de hele wereld,” zegt Roosmarijn Steeman van Natuurpunt. “Met deze campagne willen we iedereen zelf de magie van deze paddenstoel laten ontdekken. Er zijn zoveel mooie verhalen en boeiende weetjes over de vliegenzwam. Zo heeft deze paddenstoel zijn naam gekregen omdat ze vroeger werd gebruikt om vliegen te verdelgen.”

Toch is de vliegenzwam niet de meest voorkomende paddenstoel. Zijn minder opvallende broers (parelamaniet en gele knolamaniet) zijn veel algemener. Dat komt omdat ze minder kieskeurig zijn bij welke boom ze willen groeien en in de bodem die ze verkiezen. Vliegenzwammen vind je meestal bij berk of den op zure, voedselarme bodem.

2012 is een topjaar voor vliegenzwammen. Dankzij het warme en vochtige weer staan er bijzonder veel – en grote - paddenstoelen. Er werden ook heel wat vliegenzwammen gevonden met een gigantische hoed.

Bekijk de foto’s van de winnaars en een selectie van de mooiste inzendingen op www.degrootstevliegenzwam.be

Geslaagde campagne: mooi weer, veel en grote vliegenzwammen en leuke foto's
Drie weken later blikt Natuurpunt terug op een zeer geslaagde campagne:
• door het mooie herfstweer (veel regen en een aantal zeer zonnige dagen) schoten de vliegenzwammen als paddenstoelen uit de grond.
• Heel wat gezinnen gingen op zoek naar de mooie zwam. Natuurpunt ontving in totaal 1.130 foto's van 794 verschillende deelnemers.
• Ook de grootte van de vliegenzwammen die gevonden werden, overtrof de verwachtingen. Heel wat zwammen toornen op de ingezonden foto's ver boven de speciale meetlatjes uit.

In de literatuur wordt vermeld dat de steel van de vliegenzwam tot 25 cm groot kan worden. Sommige gefotografeerde vliegenzwammen kwamen daar aardig bij in de buurt. Een wereldrecord heeft de zoektocht niet opgeleverd. In Zwitserland is er ooit een vliegenzwam gevonden met een steel van 30 cm.

De Leukste Vliegenzwam werd ook opgetekend
Naast De Grootste Vliegenzwam wordt ook “de leukste vliegenzwam” bekroond. Uit de duizend inzendingen koos de jury de foto van Olivia De Mey uit Antwerpen. Zij kwam in Kalmthout een speelgoedmannetje tegen dat net een gigantische vliegenzwam aan het opmeten was met een miniatuur meetlatje.

Natuurpunt bedankt de gezinnen voor hun speurtocht en is ervan overtuigd dat ze mooie herinneringen overhouden aan hun dag in het bos.

Bekijk de leukste inzendingen van de wedstrijd op
www.degrootstevliegenzwam.

Natuurpunt • Coxiestraat 11 • 2800 Mechelen • www.natuurpunt.be