Copiloot Andreas Lubitz lijkt van plan te zijn geweest zich ziek te melden voor dinsdag, de dag dat hij vermoedelijk opzettelijk een Airbus van Germanwings liet crashen. Onderzoekers van het Duits Openbaar Ministerie in Düsseldorf hebben bij huiszoeking verscheurde ziekmeldingen gevonden van de vlieger. Dat maakte justitie zojuist bekend.

Gisteren heeft de politie huiszoekingen de woning van Lubitz (27) in Düsseldorf en de woning van zijn ouders in Montabaur, nabij Koblenz, waar Lubitz vaak verbleef. Er is geen afscheidsbrief gevonden of anderszins een schriftelijke verklaring over zijn actie, meldt justitie. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden voor eventuele politieke of religieuze motieven.


'Lubitz verzweeg ziekte voor werkgever'

Wel zijn er medische documenten gevonden die duiden op een ziekte en medische behandeling van Lubitz. Ook werden verschillende 'Krankschreibungen' gevonden: door een arts opgestelde ziekmeldingen, onder meer voor afgelopen dinsdag. De ziekmeldingen waren verscheurd. Met welke ziekte Lubitz kampte, wordt niet bekendgemaakt. Onderzoekers gaan ervan uit dat "hij de ziekte voor zijn werkgever en zijn collega's verzweeg".

Justitie denkt nog enkele dagen nodig te hebben om de achtergrond van de ziekmeldingen verder te onderzoeken.


Geruchten over psychische aandoening vooralsnog niet bevestigd

De Duitse krant Bild meldde vanochtend dat Lubitz wegens psychische problemen zes jaar geleden zijn vliegopleiding heeft onderbroken. Hij zou in totaal anderhalf jaar een psychische behandeling hebben doorlopen. In 2009 zou bij Lubitz "een zware depressieve periode" zijn gediagnosticeerd. De krant beroept zich op een zes jaar oud document van de Duitse rijksluchtvaartdienst. Ook meldde Bild dat een vliegschool van Lufthansa in Arizona Lubitz destijds zou hebben geweigerd wegens psychische problemen.

Lufthansadirecteur Carsten Spohr meldde gisteren in een persconferentie dat Lubitz in 2008 zijn opleiding enige tijd heeft onderbroken, maar vertelde niet waarom. (nos)