Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vrijdag op de ministerraad 8.000 extra opvangplaatsen vragen voor vluchtelingen. Dat laat Wetstraat-journalist Johny Vansevenant weten aan de redactie.

5.000 van die 8.000 extra plaatsen zouden worden aangeboden via een openbare aanbesteding. De overige 3.000 zouden worden voorzien via het bestaande netwerk en de opening van nieuwe sites.

Volgens de staatssecretaris zijn de extra plaatsen nodig, omdat de toestroom van asielzoekers hoog blijft.

Deze maand zal het aantal asielaanvragen aan het huidige tempo uitkomen rond de 5.500. Het aandeel Syriërs daarin is vrij beperkt, gezien het conflict dat zich in het land afspeelt, en blijft stabiel rond 19 procent van de aanvragen.

Het aantal aanvragen van Irakezen daarentegen, vooral alleenstaande mannen uit Bagdad, ligt 33 keer hoger dan in april. "Blijkbaar verkondigen mensensmokkelaars dat België soepel omspringt met het verlenen van subsidiaire bescherming", zegt Francken.

De aanhoudende stroom asielzoekers heeft ook implicaties voor de financiën. "Het budget voor de opvang is nu 280 miljoen euro", aldus de staatssecretaris. Voor volgend jaar zou er zo'n 600 miljoen euro nodig zijn.

Francken benadrukt ook dat het de eerste keer is dat er pre-opvang wordt georganiseerd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. "In 2000 en 2010 sliepen er ook mensen in het Maximiliaanpark, maar toen werd dit soort opvang niet voorzien." (vrt)