Hongarije heeft de noodtoestand uitgeroepen in twee provincies aan de grens met Servië. Daardoor kan het leger ingezet worden. Intussen zijn al 174 vluchtelingen opgepakt die de grens probeerden over te steken. Sinds middernacht is het strafbaar om illegaal het land binnen te komen.

De Hongaarse regering plant ook om een prikkeldraadhek te bouwen langs de grens met Roemenië.

De Hongaarse regering is een versnelling hoger geschakeld om de toestroom van vluchtelingen lam te leggen. Door een nieuwe wet, die van kracht is sinds middernacht, riskeren vluchtelingen die door de prikkeldraad-grens met Servië breken, om opgesloten of gedeporteerd te worden.
Belga

Door de noodtoestand uit te roepen, krijgen politie en gerecht meer armslag. Bovendien kan nu het leger ingezet worden, als het parlement daar toestemming voor geeft.

174 vluchtelingen zijn al opgepakt in de loop van de dag omdat ze over of door het prikkeldraadhek probeerden te raken. Ze riskeren een celstraf van drie jaar. Als ze het hek beschadigd hebben, kan dat oplopen tot vijf jaar.

Al is het de vraag of de Hongaarse autoriteiten het echt zo hard zullen spelen en niet eerder zullen kiezen om de vluchtelingen opnieuw over de grens te zetten met Servië. (vrt)