U bent hier

VMM bevestigt blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals en in kanaal van Beverlo

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
07.08.2018 - 18.35u
Door: Mark Jaspers

Na onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is er dinsdag bevestiging gekomen van de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals en in het kanaal van Beverlo.

Blauwalg is aanwezig vanaf het grondgebied van Bocholt tot en met Mol. Dat maakte de Limburgse gouverneur Herman Reynders dinsdag bekend. Voor het kanaal is er sowieso een algemeen zwemverbod van kracht, maar landbouwers mogen nu ook geen water meer uit het kanaal halen. Ten slotte is er een recreatieverbod opgelegd. Die beslissingen werden genomen na overleg met de Antwerpse gouverneur.

Door het verbod op zachte recreatie mogen er ook geen kajaks of kano's varen. Zachte recreatie omvat ook vissen, waterskiën of wakeboarden. Pleziervaart valt buiten de zachte recreatie.

Het kanaal van Beverlo staat in open verbinding met het kanaal Bocholt-Herentals. Op verschillende plaatsen werd een drijflaag visueel vastgesteld. Blauwalgen vormen een potentieel voor de volksgezondheid en kunnen voor mens en dieren schadelijk zijn bij contact met of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen onder meer huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken.

Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in omdat de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven. Bij besproeiing kan de verstuivingswolk voor de omwonenden hinderlijk zijn. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto