Uit een tegenexpertise van een staal bij een van de 86 geblokkeerde pluimveebedrijven blijkt dat de Europese drempel voor fipronil wel degelijk overschreden werd. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap.

Bij een van de bedrijven, dat op 18 juli werd geblokkeerd en waar toen stalen werden genomen, bleek uit het aanvankelijk resultaat van de analyse een aanwezigheid van 0,076 mg/kg fipronil, ruim onder de Europese veiligheidsdrempel van 0,72 mg/kg, zo luidt het in het persbericht.

Het bedrijf maakte gebruik van zijn recht op een tegenexpertise en uit de tegenanalyse van het tweede staal bleek een aanwezigheid van 0,92mg/kg, waarmee de Europese drempel overschreden wordt.

Het FAVV en de betrokken laboratoria voeren momenteel een onderzoek om duidelijkheid te brengen in het verschil tussen de analyseresultaten.

De eieren van het bedrijf in kwestie werden op 18 juli geblokkeerd en hebben volgens het FAVV "dus in principe de consument niet bereikt".
Het FAVV verwittigt ook de andere Europese landen via het RASFF-systeem (Rapid Alert System for Food and Feed). (belga/vrt)