Begin deze week behandelde de licentiecommissie de dossiers van de tweedeklassers. Zowat de helft van de clubs dreigt geen licentie te krijgen voor volgend seizoen.

Volgens Het Laatste Nieuws houden sommige clubs zelfs bewust documenten achter om toch maar geen (!) licentie te krijgen. Om de chaos compleet te maken, zullen mogelijk enkele middenmoters uit derde klasse moéten promoveren om toch genoeg ploegen te hebben in tweede. Belangrijke nuance is dat de clubs pas op 2 april hun dossier helemaal afgerond moeten hebben, maar bij rondvraag blijkt niet eens de helft van de tweedeklassers een positief signaal te hebben gekregen over hun licentiedossier.

ZORGENKINDEREN

"Als je je licentie haalt, blijf je gegarandeerd in tweede klasse. Ook al sta je op een degradatieplaats", meldt licentiemanager Nils Van Brantegem. Ook bij de KBVB is men er van overtuigd dat uiteindelijk minstens twee en waarschijnlijk nog meer tweedeklassers hun licentie uiteindelijk niet zullen behalen en dus gedwongen zullen zakken.

De grootste zorgenkinderen zijn Antwerp, RWDM, White Star Brussels, Visé en Hoogstraten. Bij de Great Old wordt het vooral moeilijk om de continuïteit te garanderen. Hoogstraten kijkt dan weer de kat uit de boom. Pas als 'financieel interessante clubs' uit de regio (de Vlaamse ploegen) in tweede blijven, overweegt de huidige nummer 17 van het klassement om toch een dossier in te dienen. CS Visé trok zijn aanvraag zelfs in.

Verder weet de redactie van Nr10.be dat de spelers van Tubeke, Boussu Dour en RWDM kampen met een ernstige betalingsachterstand. Ook bij Eendracht Aalst, dat zijn transververbod tijdens de winterstop nooit weggewerkt kreeg, is de situatie verre van rooskleurig.

COMPLETE CHAOS

Het ziet er dus naar uit dat er na dit seizoen verschillende clubs uit tweede klasse zullen verdwijnen. Maar wie zal er hun plaats innemen? Veel derdeklassers staan niet te springen om de stap omhoog te zetten. De kans is reëel dat enkele middenmoters uit derde klasse rechtstreeks zullen promoveren, omdat er in tweede klasse anders een tekort aan clubs dreigt. De chaos in de lagere afdelingen lijkt dan compleet.