KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en KU Leuven starten volgende maand grootschalig onderzoek naar discriminatie in het jeugdvoetbal
De KBVB roept op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op om discriminatie altijd te melden. Dat is nodig, zo blijkt uit een discriminatie-onderzoek bij 1.162 scheidsrechters in opdracht van het RBFA Knowledge Centre, dat vandaag de eerste resultaten bekend maakt.
1 op de 6 voetbalscheidsrechters kreeg de afgelopen twee seizoenen namelijk af te rekenen met homofobie ten opzichte van zichzelf of een collega-scheidsrechter.
De Voetbalbond start in juni daarom een grootschalig onderzoek naar discriminatie in het jeugdvoetbal samen met de KU Leuven, Voetbal Vlaanderen en ACFF.
Discriminerende spreekkoren, verwensingen en andere verbale agressie horen nergens thuis en al zeker niet op of langs een voetbalveld.
De KBVB zet al geruime tijd via verschillende acties fors in om deze problematieken aan te pakken, maar zet ook zijn schouders onder verschillende onderzoeken die discriminatie in het voetbal in kaart brengen.
Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie deelt het RBFA Knowledge Centre een aantal eerste bevindingen van VUB-student Robin Cnops die 1.162 scheidsrechters kon bevragen over discriminatie via de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF.
In die enquête geeft 45 procent van de scheidsrechters aan dat naar hun gevoel discriminatie toeneemt, zowel op vlak van racisme, seksisme en homofobie.