De Belgische voetbalbond overweegt om zijn 400.000 jeugdspelers te verplichten om een sportmedische keuring te ondergaan. Deze keuring zou plotse gevallen van hartfalen moeten voorkomen. Afgelopen weekend nog overkwam het een 16-jarige uit Merksem.


De 16-jarige jeugdspeler van Merksem SC zeeg zondag neer tijdens een wedstrijd. Gisteren was hij nog altijd in kritieke toestand. "Dat stemt tot nadenken en dus denkt ook de voetbalbond eraan om een medische keuring verplicht te maken", reageert Stefan Van Loock van de voetbalbond.

"Het gebeurt in het wielrennen, een sport waar het hart nog wat meer belast wordt. De wielerbond was de eerste een aantal jaren geleden om het verplicht te maken", gaat Van Loock voort. De voetbalbond overweegt nu om dat voorbeeld te volgen.

Gemiddeld zouden 5 sporters op de 100.000 risico lopen. Met een degelijk uitgevoerde test haal je de overgrote meerderheid van de risicogevallen er op voorhand uit, zegt sportarts Chris Goossens in Het Laatste Nieuws. Een sportmedische keuring kost 50 tot 60 euro. Het Riziv betaalt dat bedrag niet terug.