U bent hier

Vogels zodanig opgeschrikt door vuurwerk dat ze zelfs weerradars verstoren: "Schokkend voor natuurliefhebbers"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
02.01.2019 - 00.35u
Door: Herman Gezelle

Dit was hoe de vogels de overgang van oud naar nieuw beleefden: ze vlogen massaal en opgeschrikt weg door de vele vuurwerkknallen. Ze deden dat met zovelen, dat het zelfs zichtbaar was op de weerradars. "Voor natuurliefhebbers was dit schokkend", zegt Natuurpunt.

"Weerradars worden doorgaans gebruikt om neerslag te detecteren," legt Maarten Reyniers van Natuurpunt uit. "Maar de aanwezigheid van grote groepen vliegende vogels kan deze metingen verstoren. In normale omstandigheden vliegen er veel te weinig vogels rond om een waarneembaar signaal te geven in de radardata.

Maar wanneer het aantal vogels in het luchtruim sterk toeneemt, kan de radar dit wel oppikken."

En dat was precies wat er gebeurde afgelopen nacht, toen het in heel België knalde.

Radarbeelden tonen de grote impact op de vogels aan, want die zijn rond middernacht in enorme aantallen weggevlogen.

"Voor natuurliefhebbers is het resultaat schokkend. Opvallend is dat ook verschillende waterrijke vogelgebieden rood oplichten", aldus Reyniers. (VRTNWS) Animatie Natuurpunt/KMI.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto