U bent hier

Voka: Allereerste leerlingen behalen diploma via duaal leren (Mechelen-Kempen)

Geel | Kempen regio
12.06.2019 - 14.13u
Door: Mark Jaspers

In primeur gaan leerlingen van het zevende jaar Elektrotechnicus, van het Sint Jozef Geel, een diploma secundair onderwijs via duaal leren behalen. Ze behoren tot één van de eerste lichtingen in Vlaanderen die zo'n diploma krijgt. Voka vraagt een apart agentschap voor duaal leren.

"Dit moet hét aanspreekpunt worden voor ondernemingen en scholen", zegt Guido Evens, senior adviseur bij Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Met vier zijn ze: de leerlingen die aan het einde van dit schooljaar een diploma duaal leren in ontvangst mogen nemen. Voor de scholengemeenschap Kogeka is het een primeur. Het gaat om leerlingen van het zevende jaar Elektrotechnicus van het Sint Jozef Geel.

De leerlingen hebben twee dagen in de week les gevolgd en in diezelfde week nog eens drie dagen in een bedrijf gewerkt. De leerlingen konden een schooljaar lang terecht bij vijf bedrijven: Sopraco, Dymotec, Spie Belgium, Engie Fabricom en Elektriciteitswerken Johan Wuyts.

"Uniek is dat de leerlingen konden roteren tussen die vijf bedrijven." Guido Evens – Senior adviseur Voka – KvK Mechelen-Kempen

"De school zorgt voor een professionele begeleiding met een aangestelde trajectbegeleider. Het pilootproject duaal leren is er gekomen met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Uniek is dat de leerlingen konden roteren tussen die vijf bedrijven. De ondernemingen hebben gezorgd voor een kwalitatieve werkplek en een mentor voor de leerlingen",

"De technologie in onze industriële sector blijft toenemen en vergt meer kennis en expertise van onze mensen. Via duaal leren dragen wij graag ons steentje bij om de jongeren een opleidingstraject aan te bieden", zegt Davy Nuydens, managing Director, van Dymotec, één van de vijf deelnemende bedrijven. "Zo zijn ze goed voorbereid om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden."

"In een duaal leertraject leren studenten heel veel aan in het bedrijf, op de werkvloer, samen met de werknemers onder begeleiding van een mentor. Tijdens een stage leer je je doelstelling toch vooral op school. We zijn bovendien de enige school in de Kempen van het vrij Onderwijs die deze richting, elektrotechnicus-duaal aanbiedt. Bedrijven kijken echt uit naar deze sterke leerlingen", zegt Hilde Verdonck, adjunct-directeur Wetenschappen & Techniek van Sint Jozef Geel.

Geen vakantiewerk

Op dit moment volgen 1.100 leerlingen in Vlaanderen een traject duaal leren. Dat moeten er dringend meer worden. Voka - KvK Mechelen-Kempen wijst op de positieve elementen van duaal leren.

"Maar er zijn nog verschillende obstakels om van duaal leren dé leervorm van de toekomst te maken. Om een treffend voorbeeld te geven: de regels verhinderen jongeren die een traject duaal leren volgen, vakantiewerk te doen in datzelfde bedrijf", zegt Guido Evens, senior adviseur bij Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Apart agentschap

In landen als Zwitserland is duaal leren de eerste keuze van ouders en leerlingen. "In Vlaanderen zijn we nog niet zo ver", zegt Evens. "Vandaag zorgt de versnipperde aansturing en het oerwoud van overlegstructuren ook voor verwarring en onduidelijkheid.

Een apart agentschap duaal leren is nodig. Hier moeten zowel onderwijs- als arbeidsmarktpartners evenredig in vertegenwoordigd zijn. Syntra Vlaanderen dient hiervoor omgevormd te worden naar het 'Agentschap voor Duaal Leren' met de nodige bevoegdheden, middelen en expertise."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto