Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Voka: "Bedrijven moeten nu snel steun kunnen aanvragen"

Tom Laveren

Ondernemingen die door de energiecrisis met verlies werken, kunnen tot 500.000 euro steun krijgen per kwartaal. Voor de meeste energie-intensieve bedrijven kan de steun oplopen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal. "Deze energiesteun is hard nodig. Nu en komende winter. Bedrijven moeten nu snel die steun kunnen aanvragen", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De steunmaatregelen zijn zonet bekend gemaakt tijdens de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Heel concreet:

  • Het steunpakket is er enkel voor ondernemingen die met een operationeel verlies werken (negatieve EBITDA). Minstens de helft van het verlies moet te wijten zijn aan de gestegen energiekosten.
  • De steun bedraagt maximaal 500.000 euro per kwartaal per onderneming. Voor energie-intensieve ondernemingen bedraagt de steun tot 4 miljoen euro per kwartaal. De zogenaamde Annex 1-bedrijven kunnen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal aan steun ontvangen.
  • Wie in grote mate beroep doet op het systeem van tijdelijke werkloosheid, komt niet in aanmerking voor het steunpakket. Er geldt een grens van 35% van het personeel dat tijdelijk werkloos mag zijn in de steunperiode.
  • De Vlaamse regering trekt initieel 250 miljoen euro uit voor de energiesteun aan bedrijven, en dat voor de volgende twee kwartalen van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.'
Tom Laveren

Deel dit artikel