In amper een half jaar tijd hebben drie op de tien bedrijven in Mechelen en Kempen de lonen van hun medewerkers tussen 6 en 10 procent moeten verhogen.

Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen.

"Vooral een gevolg van de opeenvolgende indexeringen. Maar dit is niet langer houdbaar. Tel de stijgende loonkosten bovenop de torenhoge energie- en grondstofprijzen en je krijgt gezonde bedrijven die plots in problemen komen. Er is dringend een debat over de index nodig", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

De kosten gaan de hoogte in, de marges worden kleiner en kleiner. Dat toont een nieuwe Voka-enquête aan bij bedrijven in Mechelen en Kempen.

Die geven aan dat de inputkosten vandaag 41 procent hoger liggen dan 6 maanden geleden. Inputkosten zijn alle kosten die een bedrijf moet maken om een product af te werken voor verkoop: zoals verpakking, energiekosten of transport. De bedrijven verwachten nog een verdere stijging van de inputkosten met 33 procent in de komende maanden.

Drie op de tien bedrijven geven intussen aan dat ze de lonen van hun medewerkers tussen 6 en 10 procent hebben verhoogd. Bij één op de zeven bedrijven is het zelfs meer dan 10 procent.

"Als de lonen stijgen, gaan ook de verkoopprijzen de hoogte in. Daardoor verwachten de ondernemingen dat hun verkoopprijzen in de komende maanden met nog gemiddeld 10 procent zullen stijgen.

Ze willen dit niet, maar ze moeten. Om al die stijgende kosten te dekken", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Debat zonder taboes

"Ga het debat aan over de index. Zonder taboes." Dat is de duidelijke vraag van Voka Mechelen-Kempen, om de inflatiespiraal te stoppen. De nieuwste vooruitzichten van de Nationale Bank tonen aan dat de loonkosten de komende drie jaar met 13 procent kunnen toenemen. Voor alle Belgische bedrijven komt dat neer op een extra factuur van 20 miljard euro.

" België is één van de weinige landen waar de lonen zijn gekoppeld aan de index. We moeten dit aanpakken. Dit is een handicap die wij harder voelen dan andere landen. Een fundamenteel debat is een must. Doe dat met een open blik. En kijk verder dan een klassieke indexsprong.

Je kan de indexsprong kleiner maken, je kan een sociale correctie invoeren, voor een halve indexsprong kiezen... Er zijn veel mogelijkheden. Maar de tijd dringt", zegt Laveren.

"We gaan niet gewoon toekijken hoe onze loonkostenhandicap ontspoort en hoe bedrijven moeten vechten om te overleven."

Voka verwacht op dit ogenblik een milde recessie, beperkt in de tijd. Uiteraard zal alles afhangen van het verdere verloop van het conflict, en vooral van de impact daarvan op de grondstoffen- en energiemarkten.

Bij een echte verstoring van de aanvoer van Russisch gas en olie zal de economische impact wel veel zwaarder uitvallen.