Een Vlaamse handelsmissie onder leiding van de ministers Muyters en Turtelboom bezocht gisteren de geothermiecentrale van Grünwald bij München. Voka - Kamer van Koophandel Kempen en Smart Grids Flanders organiseerden dit bezoek om de weg te effenen voor baanbrekende geothermieprojecten in Vlaanderen. 'Aardwarmte is meer dan alleen een duurzame, stabiele en betaalbare bron van warmte en elektriciteit', zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – KvK Kempen. 'De exploitatie ervan kan een stevige boost geven aan de Vlaamse economie.'
Onze buurlanden, met Duitsland op kop, ontdekten jaren geleden al de voordelen van geothermie. In Vlaanderen zitten we nog in de verkenningsfase, maar elke dag groeit bij beleidsmensen en ondernemers het besef dat geothermie en warmtenetten wel eens de energiebronnen van de toekomst kunnen worden.
'Omdat de ondergrond in de Kempen en in Limburg uiterst geschikt is voor de technologie sloegen VITO (als wetenschappelijk expert), Voka – Kamer van Koophandel Kempen (voor de economische valorisatie) en IOK (voor de bestuurlijke inbedding en het maatschappelijk draagvlak) de handen in elkaar voor het project Geothermie 2020', vertelt Hendrickx. 'Dit project stelde een roadmap op en bracht de randvoorwaarden in kaart voor de realisatie van concrete geothermieprojecten in Vlaanderen. Deze handelsmissie is het sluitstuk van dit project.
Opdat ook Vlaanderen zo snel mogelijk een 'adopter' zou worden, verzamelden we een aantal politici en Vlaamse 'captains of industry' om een bezoek te brengen aan de geothermiecentrale van Grünwald bij München.'
Jobs
Binnen het project werd door Idea Consult een studie uitgevoerd naar het economisch potentieel van geothermie voor de Antwerpse en Limburgse Kempen, waar de diepe ondergrond watervoerende lagen bevat om tot honderd economisch rendabele geothermiecentrales in te planten. 'De economische impact is groot', berekende Bart Van Herck van Idea Consult.
'Ramingen gaan van 500 jobs per jaar voor de realisatie van de eerste centrales (2015-2020) tot bijna 2.000 jobs per jaar in de volle uitbouw fase (2030-2050) van honderd centrales in de regio's Kempen en Limburg. Aanvankelijk zullen Vlaamse bedrijven naar schatting 75% van de economische activiteiten realiseren, maar dit aandeel kan oplopen naarmate de sector zich ontwikkelt.'
Verankering
De handelsmissie naar Grünwald, die onder leiding stond van minister Philippe Muyters (Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport) en minister Annemie Turtelboom (Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie; Vice-President Vlaamse Regering) zal input geven om de studie om te zetten in praktijk. 'De creatie van jobs is voor deze Vlaamse Regering een topprioriteit', zegt minister Turtelboom.
'Diepe geothermie heeft economisch potentieel, en dit net in regio's die als ontwrichte zones erkend zijn. Om dat potentieel te benutten, zullen we voortaan subsidiesteun toekennen voor warmtenetten die gevoed worden door diepe geothermie.' Ook de minister van Werk, Economie en Innovatie is enthousiast.
'Bij de beslissing van ondernemingen om verder te investeren in Vlaanderen, spelen overwegingen over de kostprijs van energie en de bevoorradingszekerheid een belangrijke rol', besluit Muyters.
'Daarom kan de ontwikkeling van diepe geothermie helpen om ondernemingen letterlijk te verankeren in Vlaanderen. Ik volg de ontwikkelingen met grote interesse, en ging mee op deze missie om te kijken welke mogelijkheden er vandaag al bestaan, om zo inspiratie te vinden om diepe geothermie in Vlaanderen snel ingang te doen vinden.'