U bent hier

Voka en dronesector lanceren informatiecampagne voor grote publiek

Vlaanderen
18.12.2016 - 16.18u
Door: Herman Gezelle

De Belgische dronefederatie BeUAS lanceert een informatiecampagne om het grote publiek vertrouwd te maken met de mogelijkheden van drones. Bedoeling van de campagne is om de wetgeving op een bevattelijke manier uit te leggen en om verkopers aan te sporen een kwalitatieve dienstverlening aan te bieden met correcte informatie rond de aankoop van een drone.

Het Koninklijk Besluit RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) is in december 8 maand in werking. De Belgische federatie voor drones BeUAS stelt vast dat de interesse in drones enorm is.

BeUAS is bijzonder opgetogen over de manier waarop er in die zes maanden is samengewerkt met de overheid en de diensten van de bevoegde administratie DGLV: "Iedere sector moet respect verdienen, onze luchtvaart is één van de veiligste sectoren in ons land.

Dit komt door een uitstekende samenwerking tussen de verschillende diensten en bewijst dat er veel geloof en respect is en vooral veel potentieel voor onze sector" aldus Elwin Van Herck, woordvoerder van de Belgische dronefederatie.

Toch zijn er nog belangrijke uitdagingen. "We zien dat de interesse bij het grote publiek voor drones immens is," aldus Van Herck; "Toch is lang niet iedereen op de hoogte van wat nu wel of niet mag voor particulieren. Wie straks een drone onder de kerstboom vindt moet beseffen dat dit geen speelgoed is en onderworpen is aan duidelijke regelgeving."

Informatiecampagne

De Belgische dronefederatie start dan ook een grootschalige informatiecampagne om hier de nodige aandacht op te vestigen. De campagne werd mee ontwikkeld door de bevoegde administratie: het Directoraat Generaal van De Luchtvaart (DGLV).

François Bellot: "Het Koninklijk Besluit is vandaag 8 maanden oud. We zijn met België pioniers in de wereld wat betreft de wettelijke omkadering en mogelijkheden voor de dronesector. We zijn daarenboven het enige land ter wereld dat officiële pilotenlicenties geeft aan drone piloten rechtstreeks vanuit de overheid.

De goede samenwerking tussen zowel sector, ondernemers als overheid zorgt ervoor dat we van de drones een succesverhaal kunnen maken. Willen we de sector de nodige ruimte geven om te kunnen groeien, dan is een goede communicatie met het grote publiek van cruciaal belang."

Kris Peeters: "Het is belangrijk dat mensen weten wàt ze precies kopen. Drones zijn lang niet altijd speelgoed. Consumenten moeten bij de aankoop van een drone geïnformeerd worden zodat zij weten aan welke wettelijke verplichtingen of opleiding zij moeten voldoen alvorens een drone te kopen.

Er is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor de verkoper: hij moet de klant maximaal inlichten en bijstaan bij de aankoop. Het is positief dat de sector zelf de verantwoordelijkheid in handen neemt.

Door haar leden te sensibiliseren en erop toe te zien dat de wetgeving correct wordt nageleefd, kunnen ongelukken vermeden worden én geven we alle kans aan deze veelbelovende sector om verder te groeien."

Certificaat voor piloten en distributeurs

Ook de distribiteurs worden aangesproken in de campagne. De federatie ontwikkelde een label voor gecertifieerde 'distributor'. Distributeurs die een specifieke opleiding hebben gevolgd via de federatie en een charter hebben ondertekend waarin ze bevestigen dat iedere consument correct wordt geïnformeerd kan aanspraak maken op het label.

Ook piloten die lid zijn van de federatie en een opleiding hebben gevolgd, zullen een label krijgen. De lijst met deze certified 'pilots' zullen ook beschikbaar zijn online: www.beaus.be

Werkgeversorganisaties Voka en Agoria ondersteunen de acties. "De dronesector heeft enorm veel potentieel in ons land," aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka "Het is belangrijk dat ook ondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Wanneer zij een beroep doen op een piloot of zelf een drone willen aanschaffen, dan moeten ze ook weten aan welke verplichtingen ze voldoen. Drones zijn essentieel om ons bedrijfsleven klaar te stomen voor de toekomst. Als werkgeversorganisatie slaan we de handen in elkaar om deze nieuwe sector maximaal te laten groeien."

Drones on tour

De dronefederatie gaat met de campagne ook op tournee doorheen Vlaanderen. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren we in een andere provincie een sessie van 'drones on tour'. Hier willen we het grote publiek, professionals, de provincies en besturen sensibiliseren en vertrouwd maken met het gebruik van drones.

NNieuws werkt met professionele drones van Steven Maes uit Herentals.  Video in topkwaliteit, haarscherpe 4K, ook op Youtube.  Voor overheden, ondernemers, KMO, bedrijven, verenigingen, particulier.  Contact redactie@nnieuws.be of 0486-760809.

imageMeer nieuws

Bleckmann zet alle zeilen bij op Black Friday

Grobbendonk | Neteland 22.11.2017 - 21.58u

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.11.2017 - 18.09u

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.11.2017 - 17.20u

Lille informeert inwoners rond huren

Lille | Neteland 22.11.2017 - 17.19u

HC ARTEMIS Herentals hockeyt voor To Walk Again

HC ARTEMIS Herentals hockeyt voor To Walk Again
Herentals | Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 12.46u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 22.11.2017 - 09.55u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto