Bedrijven in Mechelen en Kempen vrezen impact door het militair conflict in Oekraïne.

Vorig jaar is er door bedrijven in Mechelen en Kempen voor bijna 300 miljoen euro aan goederen uitgevoerd naar Rusland en Oekraïne.

Dat blijkt uit gegevens van Voka Mechelen-Kempen, dat de situatie op de voet volgt. Het gaat om goederen waarvoor een certificaat van oorsprong nodig is. "We moeten echt een verdere escalatie van het conflict vermijden", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Een heel aantal bedrijven in Mechelen en Kempen exporteert naar Rusland en Oekraïne.

"Vorig jaar is er voor 220 miljoen euro aan goederen uitgevoerd naar Rusland door bedrijven uit onze regio", stelt Tom Laveren. "Het gaat om goederen waarvoor een certificaat van oorsprong nodig is. Het aandeel van Oekraïne is kleiner. Vorig jaar ging het om 72 miljoen euro."

Voor 2022 is er voorlopig voor 97 miljoen euro uitgevoerd naar Rusland en Oekraïne, via de certificaten van oorsprong.

Geen verdere escalatie

"Voor veel bedrijven is het vandaag een erg moeilijke dag. Niet alleen vanuit zakelijk, maar ook uit menselijk oogpunt.

Ze hebben vaak jarenlange contacten in die regio. Een verdere escalatie moet in ieder geval worden vermeden", stelt Tom Laveren. "In de eerste plaats om mensenlevens te sparen."

"Als je het met een economische bril bekijkt, kan dit conflict een grote impact hebben op onze economie. Die zal zich vooral op de energiemarkt laten voelen. De gasprijzen blijven op dit moment redelijk stabiel, maar stonden natuurlijk al op een hoog niveau.

De olieprijzen daarentegen kennen wel een stijging de laatste dagen. Onze bedrijven hebben natuurlijk ook grondstoffen en goederen uit Rusland en Oekraïne nodig.

Dan spreken we onder meer over aluminium, koper en tarwe. Hoe gaan die prijzen in de komende weken evolueren? Dat blijven we opvolgen. In ieder geval moet een verdere escalatie van dit conflict worden vermeden."  Foto TL/N.