Voka Mechelen-Kempen vraagt gerichte steun voor de getroffen sectoren naar aanleiding van de beslissingen van het nieuwe Overlegcomité.

"Het Vlaams beschermingsmechanisme en de tijdelijke werkloosheid door corona moeten ook na 2021 zo lang als nodig blijven doorlopen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

“Voka heeft begrip voor de keuzes die het Overlegcomité maakt. Zonder extra maatregelen blijft het virus zich exponentieel verspreiden en dreigt ons zorgsysteem te crashen", klinkt het.

Het verplichte telewerk blijft. Aan de ene terugkomdag per week wordt niet geraakt. Pas vanaf 20 december zijn twee terugkomdagen per week mogelijk, dat is een week later dan eerder is beslist.

Voor Voka blijven terugkomdagen uitermate belangrijk voor de continuïteit van ondernemingen en voor het welzijn van de medewerkers.

Snellere testing


Voka Mechelen-Kempen maakt zich ongerust over een mogelijke wijziging in de teststrategie.

Er wordt gedacht aan een nieuwe strategie bij hoogrisico-contacten waarbij je de test niet langer op de eerste dag moet afnemen. Dit zal mensen - die niet besmet zijn - langer van de werkvloer houden.

"Zet daarom meer in op snelle antigeentesten. De tests die je bij een apotheker kan laten afnemen of zelf kan uitvoeren, geven binnen het kwartier een betrouwbaar resultaat. Ze zijn te verkiezen boven een klassieke PCR-test bij de huisarts of in het testcentrum", zegt Laveren.

"Via onze hotline krijgen we veel meldingen van bedrijven van wie de medewerkers meerdere dagen moeten wachten om getest te kúnnen worden.

En dan is het nog dagenlang wachten op een resultaat. Dat leidt tot onnodig lange quarantaineperiodes. Uit de meest recente bevraging blijkt dat 55 procent van de ondernemingen minder kunnen produceren of aan dienstverlening kunnen doen, omdat ze te weinig mensen hebben.

Als de beschikbare mensen nu nog langer onbeschikbaar zullen zijn, door het wijzigingen van de testing, organiseren we zelf een productiestop bij bedrijven.'