Bedrijven in Vlaanderen kunnen op de werkvloer beginnen met het vaccineren van hun personeel.

In ondernemingen met minstens 100 medewerkers - en een vaccinatiegraad van minder dan 70% - is dit mogelijk.

"We hebben hier vanuit onze Voka-Kamer hard voor geijverd. Het coronavirus moet de deur uit. Het vaccineren op de werkvloer zal een wezenlijke bijdrage leveren", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het vaccineren op de werkvloer is niet voor elke onderneming mogelijk. Een bedrijf moet minimaal 100 medewerkers hebben. En de vaccinatiegraad moet er onder de 70% liggen.

Die voorwaarden hebben minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vastgelegd.

Hoe kan een werkgever de vaccinatiegraad kennen? Dat kan via de bedrijfsarts, die alle gegevens vertrouwelijk behandeld.

De bedrijfsarts krijgt vanaf vandaag toegang tot een nieuwe federale databank.

Daarin kunnen ze checken hoe hoog de vaccinatiegraad is in alle bedrijven met minstens 50 werknemers.

Vanaf vandaag krijgen werkgevers dus ook de mogelijkheid om de vaccinatiegraad per vestiging van 50 werknemers op te vragen.

Als de vaccinatiegraad onder de 70% ligt, kan de bedrijfsarts contact opnemen met het vaccinatiecentrum in de buurt. Het uitvoeren van de prik kan door de bedrijfsarts zelf gebeuren of via een mobiel team dat naar het bedrijf komt.

Doorbraak

"Vleesverwerker Sopraco uit Geel liet eind juni al een 40-tal medewerkers vaccineren op de eigen site. Het was daarmee het eerste bedrijf in Vlaanderen. Vanuit onze Voka-Kamer hebben we lang geijverd voor het vaccineren op de werkvloer.

We zijn blij dat er nu groen licht is voor véél meer bedrijven", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Corona moet de deur uit. We zijn ervan overtuigd dat het vaccineren op de werkvloer een wezenlijke bijdrage zal leveren."  Foto rr.