Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) stampte vorige week eigenlijk een open deur in door zich af te vragen of het enorme aantal - vaak nutteloze – samenwerkingen tussen lokale overheden in de Kempen nog wel gezond is.


Voka Kempen is zich al langer bewust van dit probleem en doet in haar verkiezingsmemorandum 2012 een aantal concrete voorstellen tot verbetering.

‘Samenwerken is een must’, zegt algemeen directeur Jan Hendrickx. ‘Maar dit moeten dan wel sterke samenwerkingen zijn in functie van een grotere efficiëntie.

Samenwerkingen die wat ons betreft de voorbode mogen zijn van een structurele fusie tussen gemeenten.

Lokale besturen worden geconfronteerd met steeds complexere beleidsproblemen waarbij vaak maatwerk nodig is. De ad hoc ‘coördinatie-oplossingen’ – vormen van formele en informele samenwerking tussen gemeenten onderling – hebben op hun beurt geleid tot een nest van intransparante samenwerkingsvormen waarin een kat haar jongen niet meer kan terugvinden.

‘Vooral in de Kempen zijn we in dit bedje ziek’, weet Hendrickx. ‘Het aantal samenwerkingsverbanden tussen lokale overheden overtreft hier ruim het Vlaams gemiddelde.

De grenzen van de coördinatie zijn volgens Voka Kempen dan ook bereikt en vereenvoudiging dringt zich op. Ook bestaat het vermoeden dat het gebrek aan schaal geld kost.

Zo liggen de aanvullende opcentiemen met 1.256 aanzienlijk hoger in Kempense gemeenten met minder dan 10.000 inwoners, in vergelijking met de overige gemeenten (1.215). Voka Kempen pleit dan ook voor het creëren van schaalgrootte door sterke samenwerkingen en op termijn fusies.’

Onnuttige samenwerkingen tussen lokale overheden
In het verkiezingsmemorandum 2012 wijst Voka Kempen op het belang van een beheerste en gedoseerde bovengemeentelijke samenwerking, in functie van een grotere efficiëntie. ‘We moeten zo snel mogelijk af van de onnuttige samenwerkingen tussen lokale overheden’, vertelt Hendrickx.

‘Niemand is gebaat met tientallen vergaderingen en stuurgroepen die uiteindelijk tot niets leiden. Efficiëntiewinst moet het doel zijn. Heel wat gemeenten ontberen immers gewoon de nodige schaal om kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden.

72% van de Vlaamse gemeenten telt minder dan 20.000 inwoners, in de Kempen zelfs 78%. Net geen dertig procent van de Vlaamse gemeenten telt zelfs minder dan 10.000 inwoners (in de Kempen 26%).

‘Als werkgeversorganisatie willen we niet gewoon aan de zijlijn staan roepen’, zegt Hendrickx. ‘Samen met onze ondernemingen hebben we daarom in de loop van 2011 en het voorjaar 2012 binnen de Lokale Netwerken van Ondernemingen (LON’s) van Voka – Kamer van Koophandel Kempen het verkiezingsmemorandum 2012 opgesteld.

Daarin hebben we onze aanbevelingen gebundeld, onder meer over de manier waarop de dienstverlening aan onze ondernemingen georganiseerd wordt, over de op te stellen beleidsagenda én over de bijdrage die de gemeente kan leveren aan het imago en het gevoel van zelfwaarde in de Kempen.

Voor ons zijn deze punten prioritair omdat ze het dagdagelijkse reilen en zeilen van onze bedrijven en hun medewerkers, de Kempenaren, sterk beïnvloeden.

We richten ons in dit memorandum expliciet tot de lokale besturen en de oppositie voerende politici met de bedoeling de dialoog te starten.

Elke Kempense lijsttrekker heeft ons memorandum ontvangen en is op 11 mei uitgenodigd in het Huis van de Ondernemer in Geel om dit werkdocument samen met ons te bespreken. We hopen dat deze uitgestoken hand van onze bedrijven door de politici met beide handen aangenomen zal worden.’

Foto archief Voka colloqium 2012 / N.