‘Glacio en haar twee zaakvoerders verdienen respect’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – Kempen.


‘Nog niet zo lang geleden, op 21 december vroeg IJsboerke een WCO-procedure aan. Sindsdien zijn Peter Janssen en Werner Van Springel dag en nacht in de weer om – naast het runnen van hun eigen zaak - IJsboerke van het faillissement te redden en het behoud van duurzame arbeidsplaatsen in onze regio te realiseren.

Ze belichamen waar Voka voor wil staan: jobs en welvaart creëren door ondernemerschap, innovatie, moed en durf.

Niet zonder risico. Voor ons is Glacio dan ook een paradepaardje. Ze redden nu heel wat jobs en – door hun sterk en geëngageerd  management- bieden ze IJsboerke ook een duurzaam groeiperspectief. Met Kempense beslissingsbevoegdheid. Willen we niet allemaal dat alle Kempenaren in de toekomst de kans krijgen om aan de slag te gaan?’
 
Werk voor alle Kempenaren
Het HR-beleid van Glacio is sterk uitgebouwd. Zo werd er de jongste jaren ingezet op een competentiegericht HR-beleid, er werden opleidingsplannen en een diversiteitsplan uitgerold. Ook de inschakeling van kansengroepen staat hoog op de agenda.

Jan Hendrickx (foto) : ‘Bij Glacio worden werknemers uit kansengroepen rechtstreeks in de reguliere economie ingeschakeld en krijgen ze verschillende opleidingstrajecten aangereikt die hun inzetbaarheid verhogen. Hiervoor kreeg Glacio al meerdere jaren de erkenning en steun van diverse overheden.’
 
Behoud van maakindustrie in de Kempen
Voor de bedrijfsleiders van Glacio is de verankering van hun bedrijvigheid in de Kempen van cruciaal belang. Voka weet dat zij een bijzonder grote verbondenheid hebben met de regio en haar mensen, met hun werknemers en die van hun toeleveranciers. Hier wonen ze, hier werken ze en hier zit hun knowhow.

Dat we voldoende maakindustrie in Vlaanderen moeten houden, om iedereen, ook kortgeschoolden, aan het werk te houden, is een stokpaardje van de bedrijfsleiders. Knap dat ze deze overtuiging nu al voor de tweede keer in daden proberen om te zetten. Het gaat reeds om de tweede overname van de heren Janssen - Van Springel.

De eerste maal in 2004 hebben ze met een mangement buy out Glacio gered.

Jan Hendrickx: ‘Voor Voka is het essentieel dat productiebedrijven zoals IJsboerke in de Kempen en in Vlaanderen blijven en zullen blijven. Vandaag de dag  is veel industrie in Vlaanderen afhankelijk van buitenlandse beslissingscentra. Hier dus niet! Vanuit Voka zullen wij hen waar mogelijk blijven ondersteunen in de groei van hun onderneming.  Het zijn echte durvers en ze verdienen ten volle ons respect en onze steun.’
 
Complementaire spelers
Glacio heeft als overnemer van IJsboerke heel wat troeven. Niet in het minst haar internationale ervaring en netwerk, de ontwikkeling van vernieuwende ijsspecialiteiten, de in house engineering, de strak georganiseerde productieprocessen en de uitzonderlijke hoge aandacht voor voedingshygiëne.

Deze expertises kunnen ingezet worden in Tielen en zo de bouwstenen voor de broodnodige groei betekenen. Door de overname van IJsboerke verbreedt Glacio haar assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de productie van hoorntjes en ijsjes op stokjes en tussen koekjes. De pieken van Glacio  liggen in het najaar, die van BIG in het voorjaar.