Segers Interieur uit Retie is winnaar van de 30e Prijs Ondernemen van Voka – Kamer van Koophandel Kempen. Bedrijfsleiders Johnny en Kris Segers ontvingen de award uit handen van voorzitter Ronny Van Broekhoven.

De Voka Kempen Publieksprijs ging naar Gebroeders Geens uit Hoogstraten.

Over de uitslag bestaat er ieder jaar echter veel discussie in de regio Kempen.  Zo gaat dat wel vaker bij een spits concours. 'De vakjury neemt nog niet eens de moeite om een bedrijfsbezoek ter plaatse te brengen,' klinkt het bij  ondernemers. 'Een evaluatie op afstand is uit den boze, zonder de producten en de interne sfeer te proeven.'

De Prijs Ondernemen is een initiatief van de Voka Kempense Kamer om bedrijven die bijdragen tot de sociaal-economische welvaart van de regio te belonen en hen aan te moedigen. De Prijs Ondernemen 2016 – de 30e in de rij – is vrijdagavond uitgereikt tijdens een 'gala-avond' in Alta Ripa in Oud-Turnhout.

'We vonden de 30e verjaardag van onze ondernemersprijs een mooie gelegenheid om onze formule te vernieuwen', zegt voorzitter Ronny Van Broekhoven. 'De uitreiking van de Prijs Ondernemen was voor de eerste keer geïntegreerd in een 'totaalspektakel'. 570 Kempense ondernemers – de zaal was uitverkocht – genoten tijdens een 'diner' aan gereserveerde tafels van het mooie programma in een topomkadering.'

Trots op de Kempen

Voorzitter Ronny Van Broekhoven benadrukte in zijn speech dat we als Kempenaren trots op onze regio mogen en moeten zijn. 'We beschikken in de Kempen over een heel sterke mix van internationale bedrijven en kmo's', weet Van Broekhoven.

'De traditionele sectoren zijn prominent aanwezig en ook innovatieve bedrijfstakken zoals health & care zijn intussen gevestigde waarden. Innovatieve bedrijven doen het goed in de Kempen dankzij de zeer goede samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen.

Dankzij onze centrale ligging bevindt 50% van de Europese koopkracht zich binnen een straal van 450 kilometer, hierdoor kan onze open economie zich ook volop op de export richten.

Dit alles gecombineerd met de Kempense werkkracht en het feit dat onze ondernemers hun nek durven uit te steken om de Kempenaren te voorzien van werk, maakt dat het dringend tijd is om onze kenmerkende bescheidenheid aan de kant te zetten. We willen daarom niet langer spreken over de stille Kempen, maar over de ondernemende en innovatieve Kempen.'

Vijf winnaars

Voka - KvK Kempen bestaat uit vijf Lokale Ondernemersnetwerken (LON). Het is uit de winnaars van de vijf LON-awards dat een professionele jury de uiteindelijke winnaar van de Prijs Ondernemen kiest.

De LON-awards gingen dit jaar naar Gebroeders Geens uit Hoogstraten (Voka Kempen Noord), Lavetan uit Turnhout (Voka Kempen Midden), Segers Interieur uit Retie (Voka Kempen Oost), Novatech uit Olen (Voka Kempen Zuid) en Hout Luyten uit Morkhoven (Voka Kempen West).

Uit deze groep van schitterende bedrijven koos de jury voor Segers Interieur als uiteindelijke winnaar van de Prijs Ondernemen 2016. 'Segers Interieur is een familiebedrijf dat een prachtig, maar heel 'bewust parcours' heeft afgelegd', vertelt juryvoorzitter Betty Vervoort.

'Alles staat in het teken van de huidige en toekomstige behoeften van hun klanten. Het bedrijf weet zich voortdurend te hernieuwen door te investeringen in machines, software en medewerkers. Alles op maat en professioneel. De klant verrassen is en blijft hun uitdaging.'

Keuzes en opofferingen

'We zijn enorm blij met deze award', zegt zaakvoerder Johnny Segers. 'Omwille van verschillende redenen. Om te beginnen is het een bekroning voor ons hele team. Al onze mensen werken keihard en het is heel fijn om te zien hoe blij zij met deze prijs zijn.

Het is een beloning voor al het werk dat we samen gepresteerd hebben en een stimulans om zo verder te doen. Ten tweede plaats deze prijs de schijnwerpers op ons bedrijf, waardoor we aan iedereen onze kwaliteiten kunnen tonen.

En tenslotte doet deze award mijn vader ontzettend veel deugd. Voor hem is het een bevestiging dat de keuzes die hij maakte en de opofferingen die hij daarvoor moest doen, tot iets zeer mooi geleid hebben.'

Publiekprijs

De publiekprijs ging dit jaar naar Gebroeders Geens. In totaal brachten 3.452 mensen hun stem uit, dat is bijna 1000 meer dan vorig jaar. 29,8% van deze stemmers koos voor de machinebouwer uit Hoogstraten. Dat was net genoeg om de Publiekprijs mee naar huis te mogen nemen.'

Volvo Van Houdt Kempen is co-hoofdsponsor van Voka Kempen.

Beelden Guy Verellen/ NNieuws.